Mepit: Britannian on selvitettävä aikeensa EU:lle

Brexit. Kuva: EU

Strasbourgissa Euroopan parlamentin täysistunnossa keskusteltiin tänään keskiviikkona Britannian EU-erosopimusta koskevasta äänestyksestä. Tärkeintä mepeille on eurooppalaisten pysyminen yhtenä rintamana sekä kansalaisten oikeudet.

Britannian parlamentti hylkäsi eilen illalla odotetusti EU-eroa koskevan sopimuksen ja poliittisen julistuksen. Europarlamentaarikot korostivat, että Britannian hallituksen ja parlamentin on tiedotettava EU:lle, millaisen tulevan suhteen EU:n kanssa Britannia haluaa.

EU:n Brexit-pääneuvottelija Michel Barnier korosti, että erosopimus on paras ja ainoa mahdollinen kompromissi Britannian hallituksen asettamien reunaehtojen puitteissa.

EU ei aio hyväksyä sovittujen ehtojen heikentämistä, etenkin mitä tulee rauhanprosessiin ja rajakysymykseen Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä sekä kansalaisten oikeuksiin, lisäsi Euroopan komission Frans Timmermans.

Euroopan parlamentin Brexit-koordinaattori Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia) peräänkuulutti dialogia brittipuolueiden välille pattitilanteen selvittämiseksi. Hän korosti, että Britannian kannan muuttaminen saattaisi mahdollistaa syvemmän Britannian ja EU:n välisen suhteen harkitsemisen.

EU-ero ilman sopimusta ei olisi kenenkään edun mukainen, mepit korostivat. EU-puheenjohtajamaa Romanian edustaja Melania Ciot totesi, että EU jatkaa entistä tiiviimmin valmistelutyötä sekä jäsenvaltioissa että Euroopan parlamentissa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.