Äänestystä erosopimuksesta lykätään – May vakuuttaa, että Brexit kuitenkin toteutuu

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com
Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com

Brexit-prosessin aikana on tullut selväksi, että kyseessä ei ole niinkään EU:n vaan Iso-Britannian sisäpoliittinen kriisi. Sotkuiset neuvottelut ovat näyttäytyneet medioiden seuraajille vuoroin junnaavana, takkuisena projektina, vuoroin kaoottisena tragikomiikan puolelle lipsuvana näytelmänä.

Brittiparlamentin oli tarkoitus äänestää Brexit-sopimuksesta tänään. Koska Theresa Maylle on kuitenkin käynyt selväksi, että sopimus ei saa taakseen parlamentin tukea, hän päätti lykätä sopimus-äänestystä tuonnemmaksi. Hän kuitenkin vakuuttaa, että Brexit tulee ja Britannia poistuu unionista 29. maaliskuuta.

Britannian ja EU:n erosopimusta ovat vastustaneet ne, jotka eivät haluaisi lainkaa Brexitiä sekä myös ne, joiden mielestä erosopimus ei irrota Britanniaan riittävän selkeästi Euroopan unionista.

Jos äänestys olisi toteutettu tänään ja Mayn hallitus olisi sen ennakko-odotusten mukaisesti hävinnyt, se olisi voinut johtaa joidenkin spekulaatioiden mukaan pääministerin eroon, uusiin vaaleihin tai EU-eroon ilman minkäänlaista sopimusta.

Theresa May on lehtitietojen mukaan viikon vaihteessa vielä puinut erosopimusta ja nostanut brittiparlamentin huolia esille useiden EU-johtajien kanssa. Pyrkimykset vaikuttaa sopimukseen enää tässä vaiheessa lienevät kuitenkin turhia, sillä Euroopan komissio on toistuvasti ilmoittanut, että tällä hetkellä pöydällä oleva eropaperi on paras mahdollinen kädenojennus Britannialle, mitä se voi toivoa.

Brexitin voisi vielä perua

Kun britit pari vuotta sitten äänestivät haluavansa erota EU:sta, äänestystulos otettiin myös Suomessa vastaan hämmennyksen vallassa. Pitkin prosessia on käyty keskusteluja siitä, voisivatko britit vielä tulla järkiinsä ja vain perua koko homman.

Tämän viikon alussa EU-tuomioistuin linjasi, että kyllä he voisivat. Halutessaan Iso-Britannia voisi siis perua Brexitin ilman, että muut jäsenmaat voisivat vaikuttaa siihen.

Koska EU:sta eroaminen on jotain, mitä ei ole koskaan aiemmin tehty, on myös tällaisen päätöksen peruminen jotain, josta unionilla ei ole vielä kokemusta. Tästä syystä Brexitiä vastustaneet skottipoliitikot pyysivät EU-tuomioistuimen kantaa Lissabonin sopimuksen artikla 50:een, jossa on siis säädetty jäsenmaan erosta, mutta ei siitä kuinka eroprosessi keskeytetään.

Brexitin vastutajat toivovat, että erosta äänestettäisiin uudelleen. Tällä hetkellä yleisesti ajatellaan, että ensimmäinen äänestys vuonna 2016 tehtiin vääriin tietoihin ja virheellisiin lupauksiin perustuen.

- Poliitikkojen pitää varoa, mitä sanovat ja median pitää varoa, mistä kirjoittavat. Se propaganda, mitä Iso-Britanniassa nähtiin vuosia ja vuosikymmeniä, meni lävitse, kommentoi YK-liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Tytti Tuppurainen Helsingissä marraskuun lopussa pidetyssä Brexit-seminaarissa.

Theresa May ei itsekään kannattanut Brexitiä, mutta on kuitenkin nyt pääministerinä johdonmukaisesti ollut vääntämässä maataan erilleen EU:sta. Brittihallitus onkin todennut, että EU-tuomioistuimen linjaus on hypoteettinen, sillä kun kansa on kerran äänestänyt, eroilmoitusta ei olla vetämässä takaisin.

"Suomi menettää tärkeän kumppanin"

Helsingissä pidetyssä Eurooppalainen Suomi ry:n järjestämässä seminaarissa alustuksen pitänyt kansanedustaja ja Suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen (kok.) totesi, että Suomen näkökulmasta Britannian lähtö merkitsee tärkeän kumppanin poistumista pöydästä. Sen seurauksena Suomen pitäisikin Satosen mukaan systemaattisesti rakentaa hyviä suhteita muihin samanmielisiin EU-maihin.

- Hyvä esimerkki tästä on Hansa-yhteistyö, jonka Suomen, Hollannin, Irlannin, Ruotsin, Tanskan, Viron, Latvian ja Liettuan valtiovarainministerit ovat käynnistäneet. Me olemme kaikki pieniä ja avonaisia talouksia, joille protektionismi on myrkkyä, talouskuri ja kilpailu tärkeää, kansanedustaja Satonen sanoi.

Marraskuisessa seminaarissa Akavan kv-päällikkö Markus Penttinen ennusti, että 11.12. kaikki nollattaisiin ja lähdettäisiin uuteen ralliin. Hän myös, tosin ehkä hivenen sarkastisesti, totesi, että Suomelle ja EU:lle Brexitistä voi olla hyötyäkin.

- Iso-Britannia on ollut isoin kanto kaskessa muun muassa kemikaalilainsäädännön kehittämisessä ja eron myötä tätä työtä voidaan jatkaa. Myös EU:n työelämän kehittämisessä Iso-Britannia on ollut jarrumies ja tätä työtä voidaan jatkaa eron jälkeen. Pitkällä aikavälillä tämä tuo plussaa, jos maa on oikeasti lähdössä, Penttinen huomauttaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.