Kuudelle suomalaisinnovaatiolle EU-avustus liiketoimintasuunnitelman laadintaan

Tiedote

Kuvituskuva: Horisontti 2020 -hankkeiden hakemusmäärät ovat kasvaneet. Kuva: pixabay.com
Kuvituskuva: Horisontti 2020 -hankkeiden hakemusmäärät ovat kasvaneet. Kuva: pixabay.com

Euroopan komissio on myöntänyt yhteensä 246 pk-yritykselle 24 maasta yhteensä 12,2 miljoonaa euroa liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Lisäksi yritykset saavat ilmaista yritysvalmennusta ja mahdollisuuden käyttää ilmaiseksi liiketoimintaa edistäviä palveluja. Suomesta avustuksen saa tällä kierroksella kuusi pk-yritystä.

EU:n Horisontti 2020 -tutkimuspuiteohjelmaan kuuluvan ensivaiheen EIC Pilot -rahoituksen tarkoituksena on auttaa yrityksiä viemään innovaationsa nopeammin markkinoille. Tätä varten yritykset saavat kukin 50 000 euron avustuksen liiketoimintasuunnitelman laatimiseen. Lisäksi niille tarjotaan ilmaiseksi yritysvalmennusta ja erilaisia tukipalveluja nopeuttamaan liiketoiminnan kasvua.

Ensimmäisen vaiheen jälkeen yritykset voivat hakea kakkosvaiheen rahoitusta, jonka on tarkoitus tukea esimerkiksi kehitettyjen tuotteiden ja ratkaisujen demonstrointia, testausta, pilotointia ja skaalausta. Toisessa vaiheessa rahoituksen määrä on 0,5–2,5 miljoonaa euroa.

Ensimmäisen vaiheen rahoitushakuun osallistui tällä kierroksella 2111 pk-yritystä ympäri Eurooppaa. Näistä 50 000 euron avustuksen sai 246 innovaatiohanketta, joista kuusi oli suomalaisvetoisia.

Avustusta suomalaiselle rintasyöpätutkimukselle

Helsinkiläinen Imagen Oy kehittää kuvantamismenetelmää rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen. Imagenin ratkaisu on säteilytön ja sillä uskotaan olevat suuret mahdollisuudet vähentää rintasyöpään kuolleisuutta ja alentaa ennakkoseulonnan kustannuksia.

Karsa Oy niin ikään Helsingistä kehittää monianturijärjestelmää, joka kykenisi havaitsemaan ilmasta tarkasti erilaisia kemikaalijäämiä hyvin pieninäkin pitoisuuksina ja hyvin erottelukykyisesti. Ratkaisu on suunnattu erityisesti turvallisuusriskien (räjähteiden, myrkyllisten aineiden, huumeiden) varhaiseen havaitsemiseen.

Comptek solutions Oy Liedosta parantaa yhdistelmäpuolijohteiden valmistusprosessia. Yhdistelmäpuolijohteet mahdollistavat hyvin suorituskykyisten ja vähän virtaa kuluttavien komponenttien valmistuksen, mutta ongelmana on suorituskykyä heikentävä hapettumisilmiö puolijohteiden monimutkaisessa valmistuksessa. Comptekin ratkaisun odotetaan merkittävästi ehkäisevän hapettumista.

Oululaisen Valtavalon WIISAS-hankkeessa kehitetään LED-valaistusjärjestelmää, joka on helppo asentaa ja huoltaa. Järjestelmä optimoi itsensä ja kirjaa tietoja valaistuksen käyttötottumuksista, säästömahdollisuuksista, turhasta käytöstä ja esimerkiksi liikepaljastinvalojen aktivoitumisesta. Ratkaisulla voidaan saavuttaa jopa 90 prosentin säästöt perinteisiin hehkulamppuihin verrattuna.

Medicortex Finland Oy Turusta kehittää biomerkkiaineisiin perustuvaa edullista sylki- ja virtsatestiä, jolla voidaan nykyistä helpommin, tarkemmin ja halvemmalla diagnosoida tapaturmaisen aivovamman lievät ja keskivaikeat muodot. Jopa 90 prosenttia aivovammatapauksista on lieviä tai keskivaikeita, ja ne ovat myös vaikeimmin havaittavia tapauksia.

Turusta tulee myös KINE, jonka BOXBOT-hankkeessa kehitetään menetelmää esimerkiksi pakettiautojen ja rahtilaivojen rahtitilan käytön optimointiin. Nykyisellään jopa 40 prosenttia kuljetuksissa käytettävissä olevasta rahtitilasta jää hyödyntämättä. BOXBOT käyttää 3D-mallinnusta ja monimuuttuja-algoritmia, jolla voidaan nopeasti laskea paras vaihtoehto rahdin sijoitteluun ja lastausjärjestykseen.

EU-uutiset.fi/Euroopan komission tiedote
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.