Sirpa Pietikäinen: Antibiootit ruuantuotannossa ovat uhka terveydelle

Broilereita ritilätasoilla kasvattamossa. Kuva: Seppo Kirra

- Suomalaisessa ruoantuotannossa antibioottien käyttö ei ole onneksi ongelma, mutta tuontilihan kautta vaikutukset ulottuvat meille saakka, muistuttaa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen tiedotteessaan.

Kuluttajilla on Pietikäisen mukaan usein sellainen virheellinen käsitys, että ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä tarjottu broileri olisi kotimaista, koska ruokakaupassa asioidessa lähes koko valikoima on suomalaista ja on jopa tiedossa, miltä tilalta liha on peräisin.

- Kuitenkin suurtalouskeittiöiden ja ravintoloiden hankinnat kohdistuvat hinnaltaan halvempiin, Suomen ja usein myös EU:n ulkopuolelta tuotuihin broilerituotteisiin, joiden kasvatuksessa ei antibiootteja ole säästelty tai säädelty, Pietikäinen sanoo.

Hänestä olisikin tärkeää, että myös ravintoloissa ja suurtalouskeittiöissä ruokien alkuperä olisi tiedossa ja näkyvillä.

Sirpa Pietikäinen yhdessä yli 40 muun europarlamentaarikon kanssa esitti komissiolle kysymyksen (O-000060/2018) liittyen eläinten hyvinvointiin, mikrobilääkkeiden käyttöön ja teollisen broilerituotannon ympäristövaikutuksiin. Parlamentti keskustelee kysymyksestä torstaina.

Kysymyksessä painotetaan, kuinka antibioottien käytöllä yritetään usein kompensoida eläinten huonoja ja riittämättömiä olosuhteita. Komissiolle esitetyssä kysymyksessä korostetaan, että broilereita kasvatetaan kymmenin tuhansin paljaissa vajoissa, märällä alustalla ja ilman mahdollisuutta osallistua luonnolliseen käyttäytymiseen.

- Liika antibioottien käyttö ja antibioottiresistenssi on uhka niin ihmisille, kuin eläimillekin, Pietikäinen tähdentää.

Eläinten huonot olot edellyttävät usein laajamittaista hoitoa antibiooteilla epidemioiden ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi, mikä on kansanterveyden kannalta erittäin huolestuttavaa. Useat siipikarjan taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa vakavia sairauksia myös ihmisissä.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.