EP keskustelee tänään Unkarin oikeusvaltioperiaatteen loukkauksista

Petri Sarvamaa. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Euroopan parlamentti keskustelee tänään tiistaina 11.9. iltapäivällä Unkarin jatkuvista vakavista oikeusvaltioperiaatteen loukkauksista kuten tuomarien riippumattomuuden vaarantamisesta. Paikalle odotetaan myös Unkarin pääministeri Viktor Orbánia (Fidesz, EPP) puolustamaan hallituksensa toimintaa.

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) mukaan Unkarin vuosia jatkunut huolestuttava takapakki kohti itsevaltaista yksipuoluejärjestelmää vaarantaa koko Euroopan tulevaisuuden.

- Aion huomenna äänestää Unkaria koskevan päätöslauselman puolesta. EU-jäsenmaiden on jo aika virallisesti tunnustaa, että Unkarissa on Puolan tavoin olemassa vähintäänkin selkeä riski yhteisten arvojen järjestelmällisestä halventamisesta, Sarvamaa kritisoi tiedotteessaan.

Sarvamaan mukaan parlamentin suurimman poliittisen ryhmän EPP:n, johon esimerkiksi sekä kokoomus että Fidesz kuuluvat, on nyt tehtävä merkittävä ratkaisu.

- Kokoomus ja EPP eivät voi seisoa Fideszin takana. Jaettuihin arvoihin kuten demokratiaan ja lakien noudattamiseen sitoutuminen on tärkeämpää kuin äänten jakautuminen parlamentin poliittisten ryhmien välillä. Muuten koko rauhanprojekti on vaarassa, alleviivaa Sarvamaa.

- Euroopan tulevaisuus on rakennettava kansalaisten perusoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisen sekä demokratian varaan. Ne ovat keskinäisen luottamuksen peruspilareita, jota ilman EU ei yksinkertaisesti toimi, parlamentin pääneuvottelijana oikeusvaltioperiaatteen toteutumista koskevassa EU-lainsäädäntöehdotuksessa toimiva Sarvamaa korostaa.

Ehdotuksen mukaan jäsenmaan EU-rahoitus voitaisiin tulevaisuudessa katkaista oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa havaittujen puutteiden perusteella.

- Historiallisen pitkä rauha ja vakaus voivat jatkua Euroopassa vain, jos EU ottaa kansainvälisesti vahvemman roolin. Se onnistuu ainoastaan omien arvojemme takana suoraselkäisesti seisomalla. Unkarin ja Puolan kehitys vaikuttavat suoraan suomalaisten tulevaisuuteen, huomauttaa Sarvamaa.

Parlamentin täysistunto äänestää keskiviikkona 12.9. Suomen aikaa klo 13.00 alkaen Strasbourgissa EU:n perussopimuksen artikla seitsemän laukaisemisen ehdottamisesta jäsenmaiden muodostamalle neuvostolle. Päätöslauselman läpimenoon tarvitaan vähintään 376 ääntä ja kaksi kolmasosaa kaikista annetuista äänistä.  Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun europarlamentaarikot käyttäisivät artiklan seitsemän mukaisesti oikeuttaan vaatia jäsenmailta toimia eurooppalaisten perusarvojen puolustamiseksi.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.