EuObserver: Brexit-sopu keikkuu vaakalaudalla

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com
Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com

On viidenkymmenen prosentin mahdollisuus, että Brexit-neuvotteluissa ei päästä sopuun, arvioidaan EuObserver-lehdessä. 50:50 mahdollisuuden sille, että sopua erosta ja EU:n sekä Britannian tulevaisuuden suhteesta antoi kommentissaan keskiviikkona Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics.

- Kukaan meistä ei halua sitä, että sopimukseen ei päästä, kukaan meistä ei työskentele sellaista lopputulosta kohti. Uskon, että se olisi vahingollista sekä Britannialle että EU:lle, Rinkevics sanoi lehden mukaan.

Lehden arvion mukaan yksi pahimmin neuvotteluissa hiertävistä asioista Brexit-neuvotteluissa on Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajakysymys.

Myös Britannian ulkoministeri Jeremy Hunt sanoi Helsingissä vieraillessaan lehdistölle, että riski siihen, että sopimukseen ei päästä on viimeaikoina kasvanut.

- Kaikkien täytyy valmistautua kaoottiseen "no-deal Brexitiin", hän sanoi.

Brittimediassa maalaillaan jo kauhukuvia sekasortoisesta maaliskuusta, jollainen siitä eittämättä tulee, jos maa rysäyttää ulos EU:sta ilman sopimusta.

Mikäli sopimusta ei saada aikaiseksi, tullimuurit nousevat ja ne vaikeuttavat esimerkiksi lääkkeiden ja elintarvikkeiden liikkuvuutta.  Britannian hallitus on jo varautunut sopimuksettomaan suunnittelemalla, miten ruokaa, verta ja lääkkeitä saataisiin maahan.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.