Sarvamaa: Oikeusvaltioperiaatteen loukkaamisesta jouduttava vastuuseen

Tiedote

Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) Euroopan parlamentin pressikahveilla Helsingissä 18. marraskuuta 2016. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Petri Sarvamaa (kok., EPP) on valmis peruuttamaan EU:n jäsenvaltioiden rahoitusta. Sarvamaan mukaan kaikkien jäsenvaltioiden täytyy noudattaa ehdoitta oikeusvaltion keskeisiä periaatteita.

- Jos jäsenvaltio, esimerkiksi Unkari, rikkoo avoimesti demokraattisen oikeusvaltion keskeisiä periaatteita, ei muiden jäsenvaltioiden veronmaksajien pussista pidä tällaista valtiota myöskään tukea, Sarvamaa vaatii.

Sarvamaan mielestä hänen oman puolueensa EPP:n pitäisi nyt päättäväisesti käynnistää Unkarin jäsenpuolueen Fideszin ehdollinen erottamisprosessi, jos Unkari ei palaa täysin ehdottomasti vapaan demokratian tielle.

- Kuinka kauan tätä katsotaan? EU:n seuraavaan monivuotiseen rahoituskehykseen on nyt tilaisuus saada kova oikeusvaltioperiaate-sääntö, jos isoissa jäsenmaissa on poliittista tahtoa avata tulvapadot, huomauttaa Sarvamaa.

Komissio esitti toukokuun alussa monivuotisen rahoituskehysehdotuksen yhteydessä, että jäsenmaiden EU-rahoitus voitaisiin tulevaisuudessa katkaista, jos maa ei noudata oikeusvaltioperiaatetta. Esitys tulee parlamentissa budjettivaliokunnan ja talousarvion valvontavaliokunnan käsiteltäväksi. Sarvamaa on molemmissa valiokunnissa keskeisissä tehtävissä.

- Lopullisia edunsaajia kuten opiskelijoita ja kansalaisjärjestöjä ei ole tarkoitus rangaista. Jäsenmaan pitää maksaa heille omasta pussistaan, Sarvamaa avaa ehdotusta.

Sarvamaa muistuttaa, että jäsenmaat ja niiden viranomaiset osallistuvat merkittävällä tavalla EU-budjetin käyttöön ja hallinnointiin.

- Ne ovat meidän yhteisiä rahojamme. Meidän pitää pystyä luottamaan, että niitä käytetään tehokkaasti yhdessä sovittujen periaatteiden mukaisesti. Ilman riippumatonta oikeuslaitosta se on todella vaikeaa. Oikeusvaltioperiaatteen noudattaminen on luottamuksen
ennakkoehto, Sarvamaa alleviivaa.

Unkarin lisäksi olen huolissani myös Puolan kehityksestä. Jos oikeuslaitoksen itsenäisyyteen ei voida luottaa, on maa yhä kauempana demokratiasta, sanoo Sarvamaa.

Euroopan parlamentti keskustelee keskiviikkona 13.6. Suomen aikaa klo 16.00 alkaen Strasbourgissa Puolan oikeusjärjestelmän
uudistamisesta oikeusvaltioperiaatteesta vastaavan EU-komission varapuheenjohtajan Frans Timmermansin kanssa. Uudistuksen pelätään uhkaavan Puolan oikeuslaitoksen riippumattomuutta.

Sarvamaa on parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja ja parlamentin suurimman poliittisen ryhmän EPP:n koordinaattori talousarvion valvontavaliokunnassa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.