Komissio ehdottaa Digitaalinen Eurooppa -ohjelman perustamista

Arkistokuva.Heureka saa 200 000 euroa digioppimisen edistämiseen
Heureka saa 200 000 euroa digioppimisen edistämiseen. Kuva: Heureka

Euroopan komissio ehdottaa laatuaan ensimmäisen Digitaalinen Eurooppa -ohjelman perustamista. Ohjelmasta investoitaisiin tulevalla rahoituskaudella 9,2 miljardia euroa digitalisaatioon.

Suunnitelmissa olisi rahoittaa noin 2,7 miljardilla eurolla hankkeita, joilla kasvatetaan ja vahvistetaan Euroopan suurteholaskenta- ja datankäsittelyvalmiuksia. EU:hun halutaan luoda oma riippumaton ja kilpailukykyinen teknologian tarjontaketju, joka on sovelluksissa huippuluokkaa ja laajentaa suurteholaskennan saatavuutta ja käyttöä Euroopassa.

Lisäksi ohjelman 2,45 miljardin euron investoinneilla olisi tarkoitus saada tekoäly mahdollisimman laajaan käyttöön Euroopan taloudessa ja yhteiskunnassa. Tavoitteena on kasvattaa investointeja, jotta tekoälystä voidaan saada suurin mahdollinen hyöty, samalla kun otetaan huomioon tekoälyn mukanaan tuomat sosioekonomiset muutokset ja varmistetaan kehitykselle asianmukaiset eettiset ja oikeudelliset puitteet.

Komissio varaisi ohjelmasta myös 2 miljardia euroa EU:n digitaalisen talouden, yhteiskunnan ja demokratian suojelemiseen parantamalla kyberpuolustusta ja vahvistamalla EU:n kyberturvallisuusalaa. Lisäksi 700 miljoonalla eurolla autettaisiin työntekijöitä hankkimaan laadukasta digitaalista osaamista pitkä- ja lyhytkestoisten koulutuskurssien ja työpaikkakoulutuksen kautta.

Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta olisi tarkoituksena tukea myös 1,3 miljardilla eurolla julkishallintojen ja julkisten palvelujen digitalisaatiota ja EU:n laajuista yhteentoimivuutta. Samoin siitä helpotetaan yritysten mahdollisuuksia saada käyttöönsä teknologiaa ja taitotietoa. Erityiset digitaali- innovointikeskittymät tarjoavat teknologista asiantuntemusta ja kokeilujärjestelyjä ja antavat neuvoja, jotta organisaatiot voivat paremmin arvioida digitalisointihankkeiden kannattavuutta.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.