Sarvamaa: Komission budjettiesitys ei rakenna kestävää tulevaisuutta

Petri Sarvamaa. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Euroopan parlamentin täysistunto keskustelee EU:n seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä tiistaiaamuna Strasbourgissa. Budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja Petri Sarvamaan (kok.,EPP) mukaan parlamentti on pettynyt komission toukokuun alussa antamaan esitykseen.

- Ehdotettu budjetti on käytännössä pienempi kuin tämänhetkinen rahoituskehys. Tämä on käsittämätöntä Euroopan nykyisessä tilanteessa, sanoo Sarvamaa tiedotteessa.

Komissio ehdotti vuosien 2021–2027 EU:n pidemmän aikavälin budjetiksi 1135 miljardia euroa maksusitoumusmäärärahoina.

- Suoriin tukiin ehdotetaan 254 miljardia ja maaseudun kehittämiseen noin 70 miljardia euroa. Se merkitsee todellisuudessa yli 10 ja 25 prosentin leikkauksia nykyisestä kun muistetaan CAP:n pilarien välillä tehty 15 miljardin euron siirto, Sarvamaa kommentoi ehdotusta.

Sarvamaan mukaan lukujen tarkempi tarkastelu budjettivaliokunnassa on osoittanut, että perinteisiin maatalous- ja koheesiopolitiikkaan tehdyt leikkaukset ovat suurempia ja uusiin prioriteetteihin kuten tutkimukseen tehdyt korotukset pienempiä kuin annettiin ymmärtää.

Komissio esitti tutkimusrahoitukseen 50 prosentin lisäystä, mutta kiinteiden hintojen tarkastelu osoittaa korotuksen olevan lähempänä 13 prosenttia. Sarvamaan mukaan parlamentin asema neuvotteluissa on näissä olosuhteissa tärkeämpi kuin koskaan.

- Meidän täytyy puolustaa niin tutkimusta ja innovaatioita kuin suomalaista viljelijääkin. Nyt ehdotetut luvut eivät rakenna kestävää tulevaisuutta eurooppalaisille, painottaa Sarvamaa.

Parlamentti on valmis neuvottelemaan aktiivisesti jäsenmaiden kanssa, jotta sopu rahoituskehyksestä saadaan mahdollisimman pian. Se on kuitenkin Sarvamaan mukaan selvää, että parlamentti ei voi hyväksyä nykyisellä tasolla olevaa ehdotusta. Nykyinen rahoituskehys on 1,13 prosenttia ja ehdotettu 1,08 prosenttia EU-maiden yhteenlasketusta BKTL:stä kun vähennetään sekä Iso-Britannian että Euroopan
kehitysrahaston osuus.

- Siirtolaiskriisi osoitti nykyisen rahoituskehyksen riittämättömyyden dramaattisella tavalla. En pysty ymmärtämään, että sellaisen opetuksen jälkeen EU:n budjetin tasoa ehdotetaan jälleen madallettavan, huomauttaa Sarvamaa.

Rahoituskehys käytännössä määrittelee EU:n toiminnan painopisteet ja budjetin enimmäistasot useammaksi vuodeksi eteenpäin. Seuraavaksi jäsenmaat neuvottelevat komission ehdotuksesta vuosille 2021–2027, minkä jälkeen kompromissille tarvitaan vielä Euroopan parlamentin hyväksyntä.

Komissio antaa yksityiskohtaiset ehdotukset EU:n rahoitusohjelmiksi toukokuun lopussa ja kesäkuun alussa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.