Facebookin Zuckerberg vastaa tänään EU-parlamentin kysymyksiin

Facebook ja WhatsApp. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Facebookin johtaja Mark Zuckerberg saapuu tänään Euroopan parlamentin kuultavaksi. Hän tapaa parlamentin puheenjohtajan Antonio Tajanin sekä Euroopan parlamentin poliittisten ryhmien johtajat. Tapaaminen alkaa paikallista aikaa kello 18.20 ja paikalla tapaamisessa on myös Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnan (LIBE) puheenjohtaja.

Tapaaminen streemataan, joten sitä on mahdollista seurata myös Suomesta käsin. Nettilähetys alkaa noin kello 19.00 Suomen aikaa.

Zuckerbergin halutaan selvittävän Euroopan parlamentin edustajille, kuinka Facebook käyttää käyttäjiensä tietoja. Vaatimus liittyy brittiläisen data-analyysiyhtiön Cambridge Analytican nostattamaan kohuun. Yhtiö olisi Facebookin mukaan saanut haltuunsa kymmenien miljoonien Facebook-käyttäjien tietoja, joita käytettiin poliittisten kampanjoiden rakentamiseen.

Viime viikolla Antonio Tajani kertoi, että Zuckerbergia kuullaan suljettujen ovien takana. Tämä nosti metelin EU-parlamentissa. Yhdysvalloissa Zuckerbergin kuuleminen kongressissa televisioitiin. Yhdysvaltojen kongressi tenttasi Zuckerbergia noin kymmenen tuntia.

Esimerkiksi Alden Guy Verhofstadt ennätti twiittaamaan, että hän ei osallistu tapaamiseen lainkaan, mikäli se pidetään suljettujen ovien takana.

- Sen täytyy olla julkinen kuuleminen - miksei vaikka Facebook live? Verhofstadt kirjoitti.

Ilmoitus suunnitelmien muuttumisesta ja tapaamisen lähettämisestä suorana netissä tehtiin eilen maanantaina.

EU:n oikeuskomissaari Věra Jourová kommentoi Euractivin haastattelussa, että Euroopan parlamentin johtajien tapaaminen on Zuckerbergilta oikea ja järkevä veto viimeisimmän data-skandaalin jälkeen.

Tapaaminen on ajankohtainen myös siksi, että EU:n tiukka uusi tietosuojalainsäädäntö astuu voimaan tämän viikon perjantaina 25. toukokuuta.

- Eurooppalaiset haluavat kuulla tämän. Eurooppalaiset ovat amerikkalaisia tarkempia yksityisyydestään, Jourova kommentoi Facebook-johtajan kuulemista.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.