EU:ssa investoitiin viime vuonna 3100 miljardilla eurolla

Uusi 50 euron seteli. Kuva: European Central Bank
Uusi 50 euron seteli. Kuva: European Central Bank

Viime vuonna EU:ssa käytettiin investointeihin yhteensä julkisella ja yksityisellä sektorilla lähes 3100 miljardia euroa. Rakentamiseen käytettiin lähes puolet sijoituksista. Koneisiin, varusteisiin ja asejärjestelmiin investoitiin 31 prosenttia sekä tekijänoikeustuotteisiin 19 prosenttia. Tekijänoikeustuotteiden luokka on kasvattanut rajuiten osuuttaan kokonaisinvestoinneista.

Kaikkiaan EU-alueella investoinnit olivat 20,1 prosenttia vuoden 2017 bruttokansantuotteesta. Kymmenen vuotta sitten juuri ennen talouskriisiä osuus oli 22,4 prosenttia. Laskua on siis kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen 2,3 prosenttiyksikköä. Euroalueella sitä vastoin laskua oli vuoden 2007 23,2 prosentista 2,7 prosenttiyksikköä. Eli euroalueella investointien osuus bkt:sta oli viime vuonna 20,5 prosenttia.

Ruotsi loistaa investointitilastoissa Suomea kirkkaammin. Suurimman osan bkt:staan investoivat Tsekki ja Ruotsi, vähiten Kreikka. Suomessa investoinnit olivat 22,6 prosenttia bruttokansantuotteesta, saman prosenttiosuuden omasta bkt:staan investointeihin käytti Romania.

Ainoastaan Ruotsi, Itävalta ja Saksa ovat onnistuneet kasvattamaan investointiosuutta sitten vuoden 2007. 24 EU-maassa investointien osuus bkt:sta on laskenut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Belgiassa investointien osuus on samalla tasolla nyt kuin kymmenen vuotta sitten. Eniten investoinnit ovat kutistuneet Latviassa, Kreikassa, Virossa, Romaniassa ja Espanjassa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.