Hollantilaisjärjestöt: Euroopan maahanmuuttopolitiikka ulkoistaa ongelman Afrikkaan

Arkistokuva: Lapset leikkivät Kilisin pakolaisleirillä Turkissa. Kuva: Trond H. Trosdahl

Dramaattinen uutiskuvasto kymmenistä tuhansista syyrialaisista pakolaisista kävelemässä läpi Itä-Euroopan kolme vuotta sitten alkaa vaikuttaa kaukaiselta. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker onkin sanonut, että EU voi nyt juhlia "vakaata edistystä" onnistuttuaan dramaattisesti vähentämään laittomasti Eurooppaan saapuvien määrää.

Hollantilaiset kansalaisjärjestöt huomauttavat raportissaan, että Euroopan unioni on lähinnä ulkoistanut pakolaisongelman Afrikkaan, eikä syytä juhlintaan ole. Asiasta kerrotaan EuObserver-lehdessä julkaistussa järjestön edustajan kirjoittamassa mielipidetekstissä.

Prioriteettina maahanmuuton hillitseminen

Komission monivuotisen rahoituskehyksen ehdotuksesta voi kuitenkin päätellä, että maahanmuutto ei ole laskenut prioriteettilistalla. Euroopan rajoja vartioivan Frontexin budjettia on ehdotuksessa kuusinkertaistettu 320 miljoonasta eurosta 1,87 miljardiin euroon vuoteen 2027 mennessä. Rajavartiointia tehostetaan myös 10 000 rajavartijalla.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi viime syyskuussa unionin tila -puheessaan, että vuonna 2016 jäsenvaltioissa myönnettiin uudelleensijoituspaikka tai turvapaikka yli 720 000 pakolaiselle, mikä on kolme kertaa niin paljon kuin Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Australiassa yhteensä.

Maahanmuuttopolitiikkaa uudistetaan ja myllätään parhaillaan Euroopan unionissa. Syyrian kriisi oli Euroopalle viimeinen niitti, joka pakotti miettimään vastuunjakoa uudelleen. Vuosina 2014 ja 2015 myös Suomi nosti pakolaiskiintiötään 1050 henkilöön. Tällä Suomi halusi osoittaa tukensa Syyrian vaikealle tilanteelle.

Maailmassa on kuitenkin edelleen pakolaisia enemmän kuin koskaan. Pelkästään syyrialaisista yli viisi miljoonaa on joutunut pakenemaan kotimaastaan. Vuonna 2016 Suomi kuitenkin laski pakolaiskiintiönsä takaisin totuttuun 750 henkilöön eikä sitä ole sen jälkeen nostettu.

EU haluaa olla solidaarinen

- Toisin kuin jotkut väittävät, Eurooppa ei ole linnake, eikä siitä pidä koskaan tullakaan sellaista. Eurooppa on nyt ja sen on oltava vastaisuudessakin solidaarisuuden manner, josta vainoa pakenevat voivat löytää suojan, Juncker sanoi unionin tila -puheessaan.

Alankomaalaiset järjestöt  Transnational Institute ja Stop Wapenhandel huomauttavat raportissaan EuObserverin mukaan, että Eurooppa on nyt kuitenkin enemmän linnoittautunut kuin koskaan.

EU on vuodesta 1992 lähtien ja entistä voimakkaammin vuodesta 2015 lähtien painostanut lähinnä Afrikan maita pitämään huolta rajoistaan niin, että laittomia maahanmuuttajia ei tulisi Eurooppaan.

Vaikka siitä ollaankin yhtä mieltä, että pakolaisuuden ongelmia tulisi hoitaa lähtömaissa, useat tahot ovat huomauttaneet, että EU vaikuttaisi keskittyvän enemmän tukemaan rajavartiointia pakolaisten lähtömaissa kuin hoitamaan varsinaisia juurisyitä.

Järjestöt: "EU tukee autoritaarisia hallintoja"

Hollantilaisjärjestöjen raportin mukaan kaikissa 35 maassa, jossa EU kannustaa voimakkaampaan rajakontrolliin, jolla pakolaiset yritetään pitää turvapaikanhakuprosessin ajan lähtömaissa, on autoritaarinen hallinto sekä riski, että maassa rikotaan ihmisoikeuksia.

Järjestöjen mukaan EU päättyy näin suoraan tukemaan juuri niiden maiden turvallisuusviranomaisia, jotka ovat osaltaan vastuussa maassa tapahtuvasta väkivallasta ja ihmisoikeusloukkauksista.

Yli puolet näistä maista saavat hyvin huonot pisteet kehitysindikaattoreissa. Se osoittaa järjestöjen mukaan, että keskittyminen rajojen kontrollointiin vie huomiota muilta, ihmishenkien säilyttämisen kannalta tärkeämmiltä asioilta.

Hollantilaisjärjestöjen mukaan tämän vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana 600 ihmistä kuoli Välimerellä heidän pyrkiessään Eurooppaan. Lisäksi ihmiset kohtaavat väkivaltaa rajoilla ja päätyvät siksi käyttämään entistäkin vaarallisempia reittejä.

Eurooppaan on saapunut vähemmän laittomia maahanmuuttajia. Järjestöt kuitenkin huomauttavat, että kuolemantapauksia kirjattiin vuonna 2017 viisi kertaa enemmän kuin vuonna 2015. Monet kuolemat merellä ja Pohjois-Afrikan aavikoilla eivät edes koskaan päädy rekistereihin.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.