Tänään 9.5. Suomi juhlii Eurooppaa

Terveys ja koulutus ovat eurooppalaisille erityisen tärkeitä. Kuva: pixabay.com
Kuvituskuva: Eurooppa-päivää juhlitaan 9.5. Kuva: pixabay.com

Eurooppa-päivää vietetään vuosittain 9. toukokuuta ympäri Eurooppaa. Tänään Suomessa juhlinta keskittyy Ouluun ja Helsingissäkin Eurooppa-päivää juhlistetaan näyttävämmin kuin koskaan.

Eurooppa-päivän tapahtumien tavoitteena on tuoda Eurooppaa lähemmäksi kansalaisia. Lukuisissa ympäri Suomea järjestetyissä tapahtumissa välitetään tietoa sekä herätellään keskustelua Euroopan unionia koskevista aiheista.

- Vuodet Euroopan parlamentissa ovat vahvistaneet uskoani siihen, kuinka EU on etulinjassa monissa maapallon kohtalon kysymyksissä kuten ilmastopolitiikassa ja ihmisoikeuksien puolustamisessa. Yhteisen eurooppalaisen otteen tuloksena myös talous kasvaa ja työttömyys alenee nyt koko Euroopassa, myös Suomessa. Suomi ei ole pieni ja syrjäinen maa, vaan kokoaan suurempi vaikuttaja, ”Euroopan omistaja”, jos niin haluamme, ja mehän haluamme, toteaa tiedotteessa Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari.

Päätapahtuma Oulussa

Oulussa kauppakeskus Valkeassa lavalle nousevat muun muassa Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki, Euroopan parlamentin jäsen Liisa Jaakonsaari (sd., S&D) sekä toimittaja-kirjailija Helena Petäistö. Teemana juhlinnassa on "Tekeillä huomisen EU".

- Pohjoispohjalaisella tarmolla on toteutettu hieno yhdistelmä paikallista, suomalaista ja eurooppalaista ohjelmaa. Erityisen tärkeää meille on keskustella EU:n rahojen käytöstä nimenomaan maakunnissa, koska siellä EU-rahoitus on merkittävässä asemassa. Luonnollisesti myös koko EU:n tulevaisuutta pohtiva keskustelu on tärkeää – onhan ensi vuosi myös Euroopan parlamentin vaalivuosi, sanoo tiedotteessa Euroopan komission Suomen-edustuston päällikkö Sari Artjoki.

Valkeassa puhutaan muun muassa EU:n tulevaisuudesta ja siitä, mihin EU:n rahoja tulisi käyttää, kuullaan pudasjärveläisten lukiolaisten Why Europe Matters -innovaatiokilpailun voitosta ja nautitaan monipuolisesta kulttuuriohjelmasta.

Myös muualla Suomessa järjestetään tapahtumia, mutta Oulu valittiin avoimessa haussa Eurooppa-päivän päätapahtumapaikaksi.

Kauppakeskus Valkeassa on 9.5. ohjelmaa klo 10–17 ja iltaa vietetään ravintola 45 Specialissa stand up-koomikoiden Iikka Kiven ja Tommi Ylimäisen sekä Satellite Stories -yhtyeen keikoilla.

Helsingissä kokoonnutaan Narinkkatorille

Helsingissä Eurooppa-päivää juhlitaan näyttävästi Narinkkatorilla Kampissa. Kello 11-18 tänään järjestettävässä tapahtumassa on mahdollisuus tavata suomalaismeppejä. Euroopan parlamentin jäsenistä mukana Narinkkatorin tapahtumissa ovat Sirpa Pietikäinen (kok, EPP), Petri Sarvamaa (kok, EPP), Pirkko Ruohonen-Lerner (ps, ECR) ja Nils Torvalds (rkp, ALDE).

Tapahtuma on Eurooppalainen Suomi ry:n ja Eurooppanuorten järjestämä.

Tapahtuman ohjelmassa on luvassa iloista tekemistä koko perheelle. Juhlapäivän aikana tullaan nauttimaan musiikista, kilpailuista, puolueiden omista ohjelmanumeroista ja juhlapuheista. Järjestäjät lupaavat tuoda Helsinkiin myös aimo annoksen eurooppalaista urbaania kulttuuria.

Tapahtuma-alueella lämpiää myös eurooppasauna, jonne juhlijat pääsevät hikoilemaan.

Koko Suomi juhlii

Eurooppa-päivän juhlallisuuksia järjestetään lisäksi ainakin Kajaanissa, Kankaanpäässä, Kuopiossa, Porissa, Seinäjoella, Turussa ja Valkeakoskella. Lue lisätietoja tapahtumista tiedotteesta.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.