Puola vähätteli EU:n budjettileikkauksia, Unkari valmis torppaamaan komission esityksen

Viktor Orbán. Kuva: Jan VAN DE VEL/EP
Viktor Orbán. Kuva: Jan VAN DE VEL/EP

EU on kritisoinut vahvasti Puolassa ja Unkarissa tehtyjä oikeistohallitusten läpi ajamia oikeuslaitosuudistuksia. Uudistusten on väitetty olevan EU:n arvojen vastaisia.

Komissio esitteli viime viikolla esityksensä monivuotisen rahoituskehyksen toteuttamiseksi. Esitykseen oli liitetty ehdotus siitä, että jatkossa EU-rahoitusta voisi pidättää, vähentää tai rajoittaa sillä perusteella, että jäsenmaa on rikkonut oikeusvaltioperiaatetta.

Suomalaismepit pitävät komission budjettiesitystä hyvänä, leikkaukset maataloudesta olivat odotettavissa- Euroopan komissio julkaisi eilen oman esityksensä Euroopan unionin monivuotisesta rahoituskehyksestä… Lue lisää

Puola ennätti eilen maanantaina vähättelemään EU:n keinoja pyrkiä estämään rahavirtojen pysäytyksellä Puolan oikeuslaitoksen uudistuksia. Puola ilmoitti, että sen mielestä on tilaa neuvotella varojen uudelleenjakamisesta. Asiasta kerrottiin Euractiv-verkkolehdessä.

Komission esitys oli Puolan ulkoministerin Jacek Czaputowiczin mukaan hyvä pohja neuvotteluille.

- Rahoitusleikkaukset alueilla, jotka ovat tärkeitä meille kuten maatalouspolitiikassa ja koheesiopolitiikassa, ovat melko vähäisiä. Uusille toimille puolestaan tulee uusia rahoitusvirtoja ja niistä Puola voi myös hyötyä, Czaputowiczi sanoi Euractivin mukaan.

Unkari puolestaan ei suhtautunut komission budjettiesitykseen yhtä joustavasti. Pääministeri Viktor Orban ilmoitti perjantaina, että Budapest voisi käyttää veto-oikeuttaan ja torpedoida EU-budjettiesityksen.

Unkarin mukaan komission esitys siitä, että varoja voisi pidättää jäsenmailta, jotka eivät käytännössä toteuta EU:n yhteisiä arvoja ja sääntöjä, on kiristystä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.