Mepit vaativat maailmanlaajuista kosmetiikan eläinkoekieltoa

Kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä on kiellettyä EU-maissa mutta sallittua monissa muissa maissa ©AP Images/European Union-EP

Mepit vaativat EU:ta tekemään diplomaattisen aloitteen eläinkokeiden käytön kieltämiseksi kosmetiikkatuotteiden osalta koko maailmassa vuoteen 2023 mennessä.

Eläimillä testatun kosmetiikan myynti EU:ssa on ollut kiellettyä jo vuodesta 2013 alkaen. Mepit huomauttavat, että tämä ei ole estänyt kosmetiikkayrityksiä menestymästä EU:ssa. EU:n kosmetiikkateollisuus työllistää noin kaksi miljoonaa ihmistä. Kuitenkin noin 80 prosenttia maailman maista sallii eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin.

Mepit huomauttivat lisäksi eläinkokeiden kieltoon liittyvistä epäkohdista EU:ssa. Jotkin kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä EU:n ulkopuolella, ennen kuin ne testataan uudestaan vaihtoehtoisin menetelmin EU:n sisällä myyntiä varten.

- On ensisijaisen tärkeää tukea jo olemassa olevien vaihtoehtojen käytön lisäämistä ja uusien menetelmien kehittämistä, mietinnön esittelijänä ja EPP:n pääneuvottelijana asiassa toiminut Sirpa Pietikäinen sanoi tiedotteessaan.

Mepit totesivat myös, että suurinta osaa kosmetiikkatuotteissa esiintyvistä aineista käytetään myös monissa muissa kuluttaja- ja teollisuustuotteissa, kuten lääkevalmisteissa, pesuaineissa ja muissa kemikaaleissa sekä elintarvikkeissa. Tästä johtuen nämä aineet on saatettu testata eläinkokeilla muiden sääntöjen puitteissa.

Ongelmana luotettavan tiedon saaminen

Luotettavan tiedon saaminen eläinkokeiden käytöstä EU:n ulkopuolisissa maissa tuotetun kosmetiikan suhteen on ongelma. Mepit kehottavat varmistamaan, ettei mitään EU:n markkinoille tuoduista tuotteista ole testattu eläinkokeilla EU:n ulkopuolisissa maissa.

Jotta kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä ja näiden tuotteiden myynti pystyttäisiin kieltämään kaikkialla maailmassa, mepit vaativat EU:n johtajia käyttämään diplomaattisia verkostojaan yhteisymmärryksen saavuttamiseksi ja kansainvälisen sopimuksen tekemiseksi YK:n puitteissa. Kiellon pitäisi tulla voimaan vuoteen 2023 mennessä, mepit totesivat.

Parlamentin ympäristövaliokunnan päätöslauselmaesitys vetoaa jäsenmaita ja komissiota viemään asiaa eteenpäin diplomaattisissa suhteissaan, ja tavoitteena on saada eläinkoekielto YK:n agendalle. Pietikäinen aikoo henkilökohtaisesti edistää asiaa ja olla yhteydessä YK:n pääsihteeri António Guterresiin.

Mepit vaativat lisäksi varmistamaan, etteivät kauppaneuvottelut tai maailman kauppajärjestön säännöt heikennä kosmetiikkaa koskevaa EU:n eläinkoekieltoa.

Päätöslauselma hyväksyttiin äänin 620 puolesta, 14 vastaan ja 18 tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.