Jättiratsia: Suomessa myytiin väärennettyjä mausteita

Opson VII -operaatiossa Suomesta löytyi väärennettyjä mausteita. Kuva: Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Opson VII -operaatiossa Suomesta löytyi väärennettyjä mausteita. Kuva: Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Myös Suomesta löytyi elintarvikeväärennöksiä mittavan eurooppalaisen Opson VII -ratsian yhteydessä. Tulli osallistui nyt viidettä kertaa  väärennettyihin elintarvikkeisiin kohdistettuun kansainvälisesti mittavaan Opson VII -operaatioon.

Neljän kuukauden mittainen operaatio alkoi joulukuun alussa 2017, ja se toteutettiin 67 maassa. Tavoitteena oli myös paljastaa järjestäytyneitä rikollisryhmittymiä laittoman elintarvikekaupan takana. Operaatiota koordinoi Irlanti, Europol ja Interpol.

Suomessa operaatio kohdennettiin erityisesti mauste-eriin, pähkinäjauheisiin ja -rouheisiin. Operaatio toteutettiin Tullin koordinoimana yhdessä Helsingin, Vantaan, Turun ja Kuopion kaupunkien elintarvikevalvontaviranomaisten ja EVIRAn kanssa.

Tonnikalaa värjättiin kemikaaleilla, jotta se näyttäisi tuoreelta. Kuvat: HANDOUT/Europol Eurooppalaisille kuluttajille on kaupattu kemikaaleilla värjättyä tonnikalaa ja pilaantunutta lihaa- Pilaantunutta lihaa, kemiallisesti terveemmän väriseksi muutettua tonnikalaa, väärennettyä vauvojen maitopulveria.… Lue lisää

Operaatiossa käytiin 27 kohteessa, ja niistä otettiin yhteensä 42 näytettä. Mausteista tutkittiin mahdollisten kiellettyjen väriaineiden käyttöä ja pähkinätuotteista mahdollista maapähkinän käyttöä kalliimpien pähkinälajikkeiden tilalla. Tutkimuksissa todettiin kaikkien pähkinätuotteiden olevan näiltä osin kunnossa.

Mausteissa kiellettyä väriainetta

Yhteensä kolmen mauste-erän, yhden chilijauheen ja kahden mausteseoksen, todettiin sisältävän kiellettyä auramiini-väriainetta. Kaikki kolme erää, yhteensä 91 kiloa, ovat käyttöönottokiellossa Tullin valvonnassa.

Tullin kasvisten vaatimustenmukaisuusvalvonnassa todettiin, että 9 tuote-erää ei täyttänyt vähimmäisvaatimuksia ja yksi erä ei täyttänyt 1. luokan vaatimuksia. Appelsiineista ja rypäleistä osa oli mätiä ja osassa banaaneista oli hometta. Kaikkiaan yli 46 tonnia hedelmiä hävitettiin.

Viime vuonna tullin haaviin jäi Suomessa Opson VI -operaatiossa moninkertainen määrä väärennettyjä mausteita. Tuolloin tutkimusten perusteella elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita löydettiin yhteensä 950,5 kiloa. Tutkituissa erissä oli paljon virheellisiä tuoteselosteita ja yhdestä luomutuotteeksi väitetystä kurkumajauheesta löydettiin kasvisuojeluaineiden jäämiä, jotka ovat kiellettyjä luomutuotannossa. Kahdesta chili- ja kurkumamauste-erästä löytyi kiellettyä Sudan-väriä.

Maailmanlaajuisesti operaation aikana takavarikoitiin tänä vuonna yli 3620 tonnia ja 9,7 miljoonaa litraa väärennettyä tai laadultaan ala-arvoista ruokaa ja juomaa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.