Mehiläisiä tappaneiden torjunta-aineiden käyttöä rajoitetaan EU:ssa

Greenpeacen aktivisti pitelee käsissään kuolleita mehiläisiä Itävallassa.

EU alkaa rajoittaa tiukemmin neonikotinoidien käyttöä maanviljelyn torjunta-aineina. Neonikotinoidien on syytetty aiheuttaneen mehiläisten kuolemista. Sopuun EU-jäsenmaat pääsivät asiasta viime perjantaina.

Rajoitusta vastaan äänesti neljä maata: Unkari, Romania, Tanska ja Tsekki. Tyhjää äänesti kahdeksan, Suomi oli näiden maiden joukossa yhdessä Puolan, Belgian, Slovakian, Bulgarian, Kroatian, Latvian ja Liettuan kanssa.

Jatkossa neonikotinoideja on mahdollista käyttää vain kasvihuoneviljelyssä. Suomessa on tähän saakka poikkeusluvalla käytetty neonikotinoideja, vaikka rajoituksia on pyritty tekemään jo aiemmin. Neljä vuotta sitten Euroopan komissio kielsi väliaikaisesti neonikotinoideja sisältävien valmisteiden käytön mehiläisiä houkuttelevilla kasveilla.

Unionin jäsenmaat eivät vielä viime vuoden lopulla kannattaneet täyskieltoa vaan ne halusivat odottaa Euroopan elintarvikeviranomaisen Efsan tutkimusraporttia. Raportin mukaan neonikotinoidit ovat haitallisia niin villi- kuin tarhamehiläisillekin. Efsan laatiman raportin analyysi pohjautuu lähes 600 tutkimukseen sekä ulkoisten asiantuntijoiden haastatteluihin.

Euroopan parlamentti haluaa suojella mehiläisiä torjunta-ainemyrkyiltä. Kuva: pixabay.com Mehiläisiä vahingoittavien torjunta-aineiden käyttö saatetaan kieltää koko Euroopassa- Mehiläisiä vahingoittavat kemikaalit saatetaan kieltää koko Euroopassa. Kielto perustuisi tuoreisiin… Lue lisää

Ympäristöjärjestö Greenpeacern EU:n ruokapolitiikka-neuvoja Franziska Achterberg kommentoi, että kielletyt neonikotinoidit ovat vain jäävuoren huippu ja että käytössä on edelleen torjunta-aineita, jotka ovat aivan yhtä vaarallisia mehiläisille ja ruuantuotannolle.

- Nyt EU:n täytyy pitää huolta siitä, että kiellettyjä torjunta-aineita ei vain vaihdeta toisiin haitallisiin kemikaaleihin, hän sanoi.

Greenpeace ehdottaa, että EU:ssa kiellettäisiin kaikkien neonikotinoidien käyttö, kuten Ranska harkitsee tekevänsä. Ympäristöjärjestö myös toivoo, että samoja tiukkoja testausmenetelmiä sovellettaisiin kaikkiin käytettyihin torjunta-aineisiin EU-alueella ja että synteettisten torjunta-aineiden käyttöä pyrittäisiin vähentämään tukemalla ekologisiin torjuntatapoihin siirtymistä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.