Eurooppaministeri Terho ja budjettikomissaari Oettinger keskustelivat EU:n rahoituksesta

Komissaari Oettinger ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia
Komissaari Oettinger ja Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho. Kuva: Lauri Heikkinen/valtioneuvoston kanslia

EU:n budjetista ja henkilöstöstä vastaava komissaari Günther Oettinger on tänään vierailulla Suomessa. Komissaari Oettinger kävi keskustelut EU:n tulevasta monivuotisesta rahoituskehyksestä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon kanssa.

Terho toisti lehdistötilaisuudessa Suomen kannan monivuotiseen rahoituskehykseen sanoen, että Suomi haluaa mrk:n olevan reilu ja heijastelevan nykyistä taloustilannetta.

- Ei ole reilua, että nipistämme kansallisesta budjetista ja sitten maksamme säästetyt rahat EU-budjettiin, Terho totesi.

Suomen kanta on, että Brexit täytyy ottaa budjetin laatimisessa täysmääräisesti huomioon, eli pienempi EU tarkoittaa pienempää budjettia. Suomi ei kuitenkaan lukkiudu budjetin koossa mihinkään tarkkaan prosenttimäärään. Jäsenmaksu on perinteisesti ollut yksi prosentti koko EU:n bruttokansantuotteesta. Terho sanoo, että Suomi on kuitenkin valmis joustamaan ja jäsenmaksu voisi olla hieman alle tai hieman yli yhden prosentin riippuen siitä, mihin rahoitusta halutaan suunnata.

Komissaari Oettinger totesi lehdistötilaisuudessa, että komission ja Suomen hallituksen prioriteetit siitä, mihin rahaa käytetään vaikuttaisivat olevan samansuuntaisia.

Yhtä mieltä ollaan siitä, että uudet vastuut kuten maahanmuutto, puolustus ja tutkimus ja kehitys esimerkiksi tekoälyn ja robotiikan saralla on tärkeää huomioida monivuotisessa rahoituskehyksessä.

Oettinger sanoi myös, että Brexit tosiaan vaikuttaa paljon siihen, miten budjettia laaditaan ja Euroopan unioni on aivan eri tilanteessa kuin edellisen kerran monivuotista rahoituskehystä laadittaessa.

- Jokaisesta käytetystä eurosta täytyy tulla lisäarvoa, hän sanoi.

Komissaari myös totesi, että leikkauksia ei voi välttää EU:n kahdessa suurimmassa rahareiässä, aluekehityspolitiikassa sekä maatalouspolitiikassa.

- Maanviljelijät tarvitsevat vakaata tukea ja meidän täytyy alueilla myös pystyä investoimaan infrastruktuuriin, rakennuksiin ja ihmisiin, Oettinger kuitenkin lisäsi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.