Euroopassa tuloerot ovat suuria – Suomessa erot Euroopan alimpia

Kuvistuskuva. Lähetettyjen työnteijöiden oikeuksia pyritään parantamaan EU:ssa. Kuva: pixabay.com
Kuvistuskuva. Lähetettyjen työnteijöiden oikeuksia pyritään parantamaan EU:ssa. Kuva: pixabay.com

Vuoden 2016 tietojen perusteella tuloerot Euroopassa ovat suuria, kerrotaan Eurostatin tiedotteessa. EU-alueella eniten ansaitseva 20 prosenttia väestömäärästä tienasi peräti 5,2 kertaa enemmän kuin vähiten ansaitsevat 20 prosenttia.

Erot vaihtelivat merkittävästi jäsenmaittain. Tsekissä eniten ansaitseva 20 prosenttia lihotti tiliään 3,5-kertaisesti verrattuna vähiten ansaitsevaan 20 prosenttiin ja Suomessa, Slovakiassa sekä Sloveniassa 3,6-kertaisesti. Bulgariassa eniten ansaitsevat tienasivat jopa 8,2-kertaisesti sen mitä vähiten ansaitsevat. Tuloerot olivat suuret myös Liettuassa, Romaniassa, Espanjassa, Kreikassa, Latviassa ja Italiassa.

Vuoteen 2008 verrattaessa Latviassa tuloerot kapenivat eniten, lukemasta 7,3 lukemaan 6,3. Tuloerot kapenivat myös Britanniassa, Belgiassa ja Puolassa.

Suurin kasvu tuloeroissa tapahtui Bulgariassa, lukemasta 6,5 lukamaan 8,2. Tuloerot kasvoivat myös reippaasti Italiassa, Espanjassa ja Liettuassa.

Tuoreen erityiseurobarometrin mukaan eurooppalaisten enemmistö katsoo, että heidän elämässään tapahtuvat asiat ovat hyvin pitkälle oikeudenmukaisia ja että heillä on yhtäläiset menestymisen mahdollisuudet.

Ylivoimainen enemmistö eli 84 prosenttia kyselyyn vastanneista katsoo, että tuloerot ovat liian suuria. Portugalilaisista oli tätä mieltä 96 prosenttia, saksalaisista 92 prosenttia ja alankomaalaisista 59 prosenttia. Kaikissa maissa paitsi Tanskassa yli 60 prosenttia katsoo, että hallituksen tulisi toteuttaa toimia tuloerojen kaventamiseksi. Suomalaisista 72 prosenttia oli sitä mieltä, että tuloerot ovat liian suuria.

Terveys ja koulutus ovat eurooppalaisille erityisen tärkeitä. Kuva: pixabay.com Erityiseurobarometri: Eurooppalaisista elämä EU:ssa on oikeudenmukaista- Uusi mielipidekysely osoittaa, että useimmat eurooppalaiset pitävät elämää EU:ssa yleisesti… Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.