Kaksi prosenttia Suomessa asuvista kärsii vakavasta puutteesta

Kaksi prosenttia suomalaisista kärsi viime vuonna vakavasta materiaalisesta puutteesta.

Eurostat on kartoittanut köyhyyttä EU-maissa määritellen vakavaksi puutteeksi sen, että EU-kansalaisen taloudesta puuttuu enemmän kuin neljä seuraavista hyödykkeistä tai asioista: riittävästi käteistä maksaa laskut ajoissa, kodin lämmityskustannuksista huolehtiminen, varallisuutta selvitä yllättävistä kuluista, syödä lihaa, viettää viikon loma kodin ulkopuolella, televisio, pyykinpesukone, auto tai puhelin.

Näin määritellen vakavasta puutteesta kärsivät 6,7 prosenttia EU-kansalaisista. Ruotsissa puutteesta kärsi ainoastaan 0,8 prosenttia kansalaisista ja Luxemburgissa 1,6 prosenttia. Ruotsin ja Luxemburgin luvut ovat vuodelta 2016, jolloin Suomessa puutteesta kärsiviä oli 2,2 prosenttia.

Suomessa asuvien elintaso jätti kuitenkin taakseen esimerkiksi Alankomaat, Itävallan ja Tanskan. Eniten puutetta kärsittiin Bulgariassa (30 prosenttia), Kreikassa (21,1 prosenttia), ja Romaniassa (19,4 prosenttia).

Koko EU:ssa köyhyys on vähentynyt vuodesta 2012. Tuolloin talouskriisi kuritti Eurooppaa ja joka kymmenes ei pystynyt selviytymään laskujensa maksamisesta.

Talouskriisi alkoi Euroopassa vuonna 2008 ja sillä oli negatiivinen vaikutus kansalaisten elintasoon, erityisesti Irlannissa, Kreikassa ja Italiassa. Ajan myötä köyhyys on kuitenkin väistynyt kaikissa EU-maissa. Jyrkimpänä muutoksena tilastoissa se näkyy tuoreissa, vuosina 2004 ja 2007 unioniin liittyneissä Itä-Euroopan maissa.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Juttua on korjattu: Ensimmäisessä kolmessa kappaleessa on täsmennetty terminologiaa: Kyse ei ole määritelmän mukaan "riittävän hyvästä elintasosta" mikäli kansalaiselta ei puutu neljää tai enempää hyödykkeistä, kuten alkuperäisessä jutussa väitettiin. Kysymys on vakavasta puutteesta mikäli hyödykkeitä puuttuu neljä tai enemmän.

Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.