Komissio ehdottaa jäsenyysneuvottelujen aloittamista Makedonian ja Albanian kanssa

Komissaari Johannes Hahn vastaa EU:n laajenemiskysymyksistä. Kuva: European Union/Vladimir Sindeyev

Euroopan komissio ilmoitti eilen tukevansa EU-jäsenyysneuvottelujen aloittamista Albanian ja Makedonian kanssa. Ehdotukselle tarvitaan kuitenkin vielä kaikkien 28 EU-jäsenmaan tuki.

Jäsenyysneuvottelut Makedonian kanssa oli tarkoitus aloittaa jo vuonna 2009, mutta tuolloin Kreikka käytti asiassa veto-oikeuttaan. Kreikka vastustaa Makedonian nimeä, joka on sama kuin Kreikan pohjoinen maakunta. Komission mukaan nimikiista pitäisi saada sovittua Makedonian ja Kreikan kesken ennen kuin maa voisi liittyä EU:hun vuonna 2025. Nimikiistaa on ratkottu YK:n avulla jo parikymmentä vuotta, mutta molempia osapuolia tyydyttävään lopputulokseen ei olla päästy.

EU käy jo tällä hetkellä jäsenneuvotteluja Serbian ja Montenegron kanssa. EU:n korkea edustaja Federica Mogherinin mukaan maat ovat edistyneet uudistuksissaan hyvin.

Albanian pääministeri Edi Rama kommentoi verkkolehti Euractivin mukaan, että komission laajentumisraportti lähettää vahvan signaalin Albanialle ja sen kansalaisille vahvistaen, että maa on oikealla polulla.

- Albania ymmärtää, että liittyminen on pitkä prosessi ja se vaatii sitoutumista. Toivomme, että jäsenmaat tukevat komission suosituksia, Rama sanoi Euractivin mukaan.

Vaikka Euroopan komissio näyttääkin vihreää valoa Albanian ja Makedonian jäsenyysneuvotteluille, vihreää valoa ei olla näytetty ehdoitta. Demokratiaa ja oikeusvaltiota täytyy edelleen vahvistaa alueella ennen kuin EU:n ovet avautuvat uusille jäsenmaille.

- Makedonian osalta kiireelliset uudistusprioriteetit ovat ratkaisevia maan edistykselle. Albanialle edistyminen on ratkaisevan tärkeää oikeusvaltioperiaatteen kannalta, erityisesti kaikissa viidessä keskeisessä uudistusprioriteetissa, ja sen on jatkettava konkreettisten tulosten saavuttamista, komission raportissa sanottiin.

Montenegron ja Serbian on ajateltu liittyvän EU:hun aikaisintaan vuonna 2025.

Puheenjohtajamaa Bulgaria on pitänyt Balkanin maiden jäsenyyspyrkimyksiä aktiivisesti esillä. Asiasta keskustellaan jälleen huippukokouksessa Sofiassa 17. toukokuuta.

Albania elättelee toiveita nopeasta EU-jäsenyydestä- Albanian ulkoministeri Ditmir Bushati toivoo, että Albania voisi aloittaa EU-jäsenyysneuvottelut… Lue lisää
Tutkimus: Ainoastaan Makedonia saattaisi täyttää EU-jäsenyysehdot vuoteen 2023 mennessä- Tuoreen tutkimuksen mukaan EU-jäsenyyttä havittelevista maista ainoastaan Makedonian tasavalta on… Lue lisää

Turkki etääntyy Euroopan unionista

EU:n laajenemisesta vastaava komissaari Johannes Hahn totesi Euronewsin mukaan Turkin edelleen etääntyvän Euroopan unionista.

- Analyysimme osoittaa, että maa ottaa suuria askeleita pois päin Euroopan unionista, etenkin oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien alueella, Hahn totesi Euronewsin mukaan.

Erdoganin hallinnon on katsottu polkevan ihmisoikeuksia ja ilmaisunvapautta sitten epäonnistuneen heinäkuun 2016 vallankumousyrityksen.

Saksan EU-ministeri Michael Roth totesi aiemmin Luxemburgissa lehdistötilaisuudessa, että Euroopan unionin ei pitäisi lopettaa jäsenyysneuvotteluja Turkin kanssa huolimatta negatiivisesta oikeusvaltiokehityksestä.

Juuri mikään tai kukaan muu kuin Euroopan parlamentti ei ole vaatinut neuvotteluiden jäädyttämistä. EU-johtajat selittävät asiaa sillä, että tällä hetkellä mitään neuvotteluja ei käydä eikä virallisella neuvotteluiden katkaisemisella saavutettaisi käytännössä mitään.

Turkki haluaa yhä EU-jäseneksi, Tuskin mukaan mihinkään kompromissiin ei päästy- EU:n ja Turkin johtajat istuivat maanantaina 26.3. Varnassa Bulgariassa keskustelemaan… Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.