VoteWatch: EU-kuplassa uskotaan Michel Barnierin olevan seuraava komission puheenjohtaja

Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro
Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisella voisi olla mahdollisuuksia, vaikkakin melko pieniä, nousta Jean-Claude Junckerin paikalle komission puheenjohtajaksi, arvioi VoteWatch Europe.

Ylivoimaisena ennakkosuosikkina tehtävään nähdään kuitenkin tällä hetkellä Brexit-neuvotteluja hoitava Michel Barnier. Euroopan parlamentin johtoon povataan niin ikään EPP-poliitikkoa, Manfred Weberiä. Valtaosa vastaajista ajatteli, että neuvoston johtoon Donald Tuskin paikalle otettaisiin Alankomaiden pääministeri Mark Rutte.

VoteWatch Europe on riippumaton ja puolueeton järjestö, joka on perustettu lisäämään avoimuutta EU:n päätöksenteossa sekä edistämään parempaa keskustelua.

Järjestön arvio seuraavista todennäköisimmistä EU-johtajista perustuu sen tekemään kyselytutkimukseen, jossa on kartoitettu noin tuhannen "EU-kuplaan" kuuluvan ajatuksia. Kartoitukseen on otettu mukaan myös EU-jäsenmaiden virkamiesten näkemyksiä.

Täytyy kuitenkin ottaa huomioon, että EU-kuplan mielipiteet eivät välttämättä vastaa kaikkien EU-kansalaisten yleistä mielipidettä sekä se, että kyselyyn vastanneilta kysyttiin, kuka heidän mielestään todennäköisimmin nousee johtopaikalle eikä että kenet he mieluiten EU-johtajana näkisivät.

Komission johtoon ranskalainen EPP-poliitikko

Kyselytutkimuksen mukaan komission johtoon nousee todennäköisimmin ranskalainen EPP-poliitikko. Heistä Michel Barnier on selkeä ennakkosuosikki tutkimuksessa 37 prosentin kannatuksellaan. Kansainvälisen valuuttarahaston johtajan Christine Lagarden mahdollisuuksiin nousta komission puheenjohtajaksi uskoi 13 prosenttia vastaajista. Yhdeksän prosenttia vastaajista povasi Junckerin paikalle komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataista.

Vastaajat uskoivat, että suomalaispoliitikko voisi käyttää kotikenttäetua hyväkseen, kun EPP valitsee kärkiehdokkaansa kokoontumisessaan Helsingissä ensi marraskuussa.

Michel Barnierin vahva ennakkosuosikin asema perustuu siihen, että hän on saanut paljon näkyvyyttä Brexitin pääneuvottelijana ja hän on myös merkittävä poliitikko EPP:n riveissä. Barnier oli Jean-Claude Junckerin suurin haastaja jo edellisten vaalien aikaan vuonna 2014. Marraskuun EPP-kokous nähdään oleellisena askeleena, jonka myös Michel Barnierin tulisi ottaa mikäli hän halajaa päästä Junckerin paikalle. Kärkiehdokasmenettelyä sovellettaessa Barnierin täytyy tulla valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi.

Kyselytutkimuksen mukaan Barnierin suunnitelmat voisi sotkea ainoastaan voimakaksikko Emmanuel Macron ja Angela Merkel. Merkelin huhutaan kannattavan komission puheenjohtajaksi ranskalaista Chritine Lagardea kun taas Macron näkisi paikalla mieluiten tanskalaisen Margrete Vestagerin.

Kärkiehdokasmenettely ei oikein sovi Macronin EU-visioihin ja sillä perusteella osa VoteWatchin kyselytutkimuksen vastaajista pohti, että yksi mahdollisuus olisi Macronin liikkeen yhdistyminen Alden kanssa, jolloin puolueella olisi mahdollisuuksia päihittää EPP vuoden 2019 parlamenttivaaleissa. Näin annettaisiin mahdollisuus kärkiehdokaskandidaateille kuten esimerkiksi Verhofstadtille ja Vestagerille nousta Junckerin paikalle. Tähän ei kuitenkaan riittäisi ainoastaan Macronin liikkeen ja Alden yhdistyminen vaan Macronin täytyisi saada puolelleen muitakin puolueita kasvaakseen EPP:tä isommaksi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.