Sirpa Pietikäinen: Kunnianhimottomaksi jäänyt luomuasetus ei kannusta investoimaan luomutuotantoon

Luomusipuleita. Kuva: suomisyojajuo/Flickr CC
Luomusipuleita. Kuva: suomisyojajuo/Flickr CC

Luomuasetus ei kannusta investoimaan luomutuotantoon Suomessa, eikä takaa riittävää eläinten hyvinvointia Euroopassa, katsoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen.

Erityisen ongelmallista Peitikäisen mukaan Suomen kannalta on, että kasvualustojen käyttö sallitaan vain määräajan puitteissa. Suomen mahdollisuus lisätä luomukasvisten tuotantoa kasvihuoneissa on heikompi, kun varmuutta luomutuotannon sallimisen jatkosta kasvualustoilla ei ole.

Parlamentin hyväksyttäväksi tulevassa esityksessä Suomelle, Ruotsille ja Tanskalle on myönnetty poikkeus käyttää kasvualustoja vielä 10 vuotta asetuksen voimaan tulon jälkeen, eli vuoteen 2030 saakka. Poikkeus kuitenkin koskee vain jo luomusertifikaatin saaneita, eli uusi asetus ei kannusta aloittamaan tai investoimaan luomutuotantoon Suomessa.

- Seuraavien 10 vuoden aikana tuotantomenetelmillä ja neuvotteluilla on varmistettava, että kasvistentuotanto kasvihuoneissa, myös kasvualustoilla, voi saada pysyvästi luomustatuksen, Pietikäinen kommentoi.

Myös asetuksen eurooppalaiset torjunta-ainejäämien raja-arvot jäivät Pietikäisen mukaan liian heikolle tasolle, jolloin ne eivät kykene takaamaan kaikissa tapauksissa tuotteiden puhtautta kuluttajille.

Europarlamentaarikko Heidi Hautala ymmärtää Suomen vaikeudet luomuasetuksen uudistuksessa. Pohjoisessa ilmasto vain on sellainen, että ilman kasvualustoja ei pärjätä.

- Kokonaisuudessaan asetus on kuitenkin sellainen, että aion sitä puolustaa, Hautala sanoi viime perjantain toimittajatapaamisessa.

Pietikäisen mukaan uuden luomuasetuksen myötä eläinten hyvinvointimääräykset jäävät edelleen niin yleiselle tasolle, etteivät kuluttajat voi luottaa edes luomutuotannon takaavan eläinten hyvinvointia. Eläinten hyvinvointi jää siis edelleen riippuvaiseksi jäsenmaiden omasta lainsäädännöstä.

Pietikäinen korostaa, että tavoiteluvun asettaminen luomutuotannolle on tärkeää. Pietikäisen Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnassa laatimassa lausunnossa tavoitteeksi esitettiin viidennes peltopinta-alasta vuoteen 2030 mennessä.

Luomutuotannon osuus EU:ssa on 6,7 prosenttia maatalouden pinta-alasta. Vuosina 2012–2016 luomutuotanto kasvoi 18,7 prosenttia ja sen odotetaan edelleen kasvavan. (Eurostat, 2017)

Suomessa kysynnän kasvu on lisännyt luomutuotteiden pinta-alaa myös kaupoissa ja tuonut uusia tuotteita järjestelmän piiriin. Suomella onkin kunnianhimoinen tavoite lisätä luomuviljelyn pinta-alaa viidennekseen vuoteen 2020 mennessä. Valitettavasti luomuasetuksen uudistaminen tulee vaikeuttamaan luomutuotannon kasvattamista asetuksen voimaan tulon jälkeen.

Euroopan parlamentti äänestää tällä viikolla luomulainsäädännön uudistamisesta. Uudistamisprosessi alkoi jo 2014, kun komissio antoi ehdotuksensa luomuasetukseksi.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.