Lentohenkilökunnan yllätyslakko ei ole “poikkeuksellinen tilanne”, joka vapauttaisi lentoyhtiön korvausvastuusta

EU-tuomioistuin on linjannut ennakkopäätöksessään, että yllättäen lakkoilevaa henkilökuntaa ei katsota sellaiseksi "poikkeukselliseksi tilanteeksi", jonka vuoksi lentoyhtiö vapautettaisiin maksamasta korvauksia matkustajille myöhästyneistä ja peruuntuneista lennoista.

Saksalaisyhtiö TUI ilmoitti vuonna 2016 yllättäen henkilökunnalleen järjestelevänsä yrityksen toimintaa uudelleen. Tämän seurauksena lentohenkilökunta meni laittomaan lakkoon ja useat lennot joko myöhästyivät paljon tai ne jouduttiin kokonaan perumaan.

TUI kysyi EU-tuomioistuimelta ennakkopäätöstä siitä, pitääkö lentoyhtiön maksaa matkustajille korvauksia vai vapautuuko se korvausvastuusta perusteena "poikkeuksellinen tilanne" samaan tapaan kuin korvausvastuusta vapautuisi mikäli myöhästymisen olisi aiheuttanut sääilmiö.

EU-tuomioistuimen mukaan yritysjärjestelyistä seurauksena ollut lakkoilu ei kuitenkaan ole sellainen "poikkeuksellinen tilanne", johon lentoyhtiö ei olisi voinut ennalta varautua, joten odotettavissa on, että saksalaistuomioistuinten tekemien virallisten päätösten jälkeen TUI joutuu maksamaan korvauksia matkustajille.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa EU-uutiset.fi 2345 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.