Emmanuel Macron: EU-maiden johtajat valitsevat “sisällissodan” ennemmin kuin Euroopan yhdistämisen

Emmanuel Macron. Kuva: European Union/EP
Emmanuel Macron. Kuva: European Union/EP

Emmanuel Macron sanoo EU-jäsenmaiden ruokkivan "sisällissotaa" maiden johtajien valitessa "nationalistisen, itsekkään ja negatiivisen" linjan sen sijaan, että johtajat keskittyisivät niihin asioihin, jotka Eurooppaa yhdistävät.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron puhui tänään aamupäivällä Euroopan parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa. Kyseessä oli hänen toinen linjapuheensa Euroopan unionin tulevaisuudesta.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen totesi perjantain toimittajatapaamisessa Helsingissä odottavansa Macronin puhetta mielenkiinnolla. Pietikäinen kertoo olleensa puhumassa samassa kestävän rahoituksen konferenssissa Macronin kanssa ja vaikuttuneensa presidentin puheesta siellä.

- Hänellä oli siellä erityisen hyvä puheenvuoro, jossa hän linjasi sitä, että EU:n pitäisi vähintään kaksinkertaistaa rahoitus, jota laitetaan ilmastopolitiikan toteuttamiseen, Pietikäinen totesi.

Hänen mukaansa Macron on tuonut uuden tuulen, hyvin raikkaan johtajuuden EU-politiikkaan.

- Kaikista ehdotuksista en ole tietenkään samaa mieltä, mutta olennaista on, että sen sijaan että kinataan pakolaisuudesta niin katsotaan, mitä meidän pitäisi tehdä, Pietikäinen toteaa.

Ensimmäisen, puolitoista tuntia kestäneen, linjapuheensa Emmanuel Macron piti syyskuussa Sorbonnen yliopistossa. Puheessaan Macron listasi joukon uudistuksia, joita hän aikoo ryhtyä ajamaan unionissa eteenpäin. Uudistuksiin kuului muun muassa yhteisen puolustuksen tiivistämistä, uudistuksia EU:n toimintatapoihin sekä nykyistä tiiviimpää ja yhteisvastuullisempaa euroaluetta.

Puheensa alussa Strasbourgissa tänään Macron totesi, että koska hän on jo paljon puheita Euroopan tulevaisuudesta pitänyt, hän toivoo EP:ssa pääsevänsä keskustelemaan, käymään vuoropuhelua, parlamentaarikkojen kanssa.

Puolisen tuntia kestäneen puheensa aikana Macron keskittyi korostamaan liberaalin demokratian tärkeyttä.

- Meidän täytyy rakentaa uusi eurooppalainen suvereniteetti, joka antaa selvän ja varman vastauksen kansalaisillemme ja näyttää, että voimme suojella heitä ja vastata heidän huoliinsa, Macron sanoi.

Hänen mukaansa pahin mahdollinen virhe olisi luopua demokratiasta ja eurooppalaisesta identiteetistä. Suvereniteetin tärkeyttä Macron korostaa niin mitä tulee turvallisuuteen, kauppapolitiikkaan, elintarviketurvallisuuteen, digitaalisuuteen ja ilmastopolitiikkaan.

Emmanuel Macron nostaa myös esiin eurooppalaisten heikon äänestysaktiivisuuden. Hänen mukaansa tarvitaan lisää vuoropuhelua päättäjien ja kansalaisten välillä.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.