Ruuan muovipakkaukset lisäävät maailman jäteongelmaa, tuore tutkimus toteaa

85 prosenttia rantojen jätteistä on muovia. Kuva: pixabay.com
85 prosenttia rantojen jätteistä on muovia. Kuva: pixabay.com

Enemmän muoviin käärittyjä paprikoita ja munakoisoja, suurempia jätevuoria. Muovipakkauksilla ei saatukaan ruokajätteen määriä kuriin vaan muovipakkausten määrän kasvattaminen on saattanut lisätä jätteen määrää, tuore tutkimus kertoo.

Ruokien kuten esimerkiksi vihannesten pakkaamista muoviin on perusteltu sillä, että tuotteet säilyisivät tuoreempina pidempään. Pidemmän säilyvyyden taas on ajateltu vähentävän ruokajätteen määrää.

Friends of the Earth Europe -järjestön sekä Zero Waste Europe -järjestön julkaiseman tutkimuksen mukaan 1950-luvulta lähtien sekä muovipakkausjätteen että ruokajätteen määrä on kasvanut samaa vauhtia. Tällä hetkellä Euroopassa muovipakkausjätettä syntyy henkeä kohden vuodessa 30 kilogrammaa ja ruokajätettä 173 kilogrammaa.

Vuonna 2014 kotitalouksien ruokajätteen määrä EU:ssa oli noin 30 miljoonaa tonnia kun vuonna 2004 se oli noin 15 miljoonaa tonnia. Samaan aikaan muovipakkausjätteen määrä on lisääntynyt 50 prosentilla. Vuonna 2014 EU:ssa syntyi yli 15 miljoonaa tonnia, osin huimaa kasvua tosin selittää se, että kyseisenä aikakautena EU-alueeseen on liittynyt uusia jäsenmaita.

Tutkimuksen mukaan on arvioitu, että noin 40 prosenttia muovijätteestä tulee ruokapakkauksista.

- Ruuan kääriminen muoviin, pullottaminen ja pakkaaminen ei systemaattisesti vähennä ruokajätettä vaan joskus se jopa aiheuttaa sitä, sanoi tiedotteessa Friends of the Earth Europen Meadhbh Bolger.

Yli 37 prosenttia Euroopassa myytävästä ruuasta on kääritty muoviin. Suurin osa tästä muovista käytetään vain kerran ja se päätyy kaatopaikoille. Rannoille päätyneistä jätteistä 85 prosenttia on muovia.

- EU-päättäjien täytyy kuunnella kasvavaa kansalaisten tahtoa luopua muoveista, Bolger totesi.

Muovistrategialla pyritään lopettamaan merien täyttyminen muovilla. Kuva: pixabay.com Muovistrategialla halutaan puhdistaa meret muovista- Euroopassa tuotetaan joka vuosi 25 miljoonaa tonnia muovijätettä. Alle 30 prosenttia… Lue lisää
Valorest tehdas. Ruoan kierrätyskeskus. Kuva: Geneviève ENGEL/EP Ruokahävikki EU-alueella on hävyttömän suurta- EU-alueella heitetään vuosittain ruokaa menemään arviolta 89 miljoonaa tonnia. Tämä… Lue lisää
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.