Itä-Euroopassa samalla brändillä myydään huonompaa tuotetta kuin lännessä

Suomalainen perhe syömässä. Kuva: Trond H. Trosdahl

Noin vuosi sitten Brysselissä nostettiin kissa ruokapöydälle. Itäeurooppalaisia ärsytti, ja ihan syystä.

Muun muassa Slovakian maatalousministeriö oli havainnut tutkimuksissaan, että Slovakiassa myydyistä tuotteista suuri osa oli merkittävästi heikompaa laatua kuin lännessä, vaikka tuotemerkki oli sama kansainvälisesti tunnettu brändi.

Slovakialaisministeriö tutki 22 tuotetta, joissa oli mukana esimerkiksi maito-, liha-, suklaatuotteita ja virvoitusjuomia.

Eri laatu samassa paketissa on yleinen ja laillinen käytäntö Euroopassa. Yritykset ovat selittäneet eroja paikallisilla kulutustottumuksilla sekä sillä, että ruoka on selvästi edullisempaa Itä-Euroopassa.

Euroopan komissio on ryhtynyt nyt korjaamaan tilannetta Kuluttajat vahvempaan asemaan -aloitteella, jolla päivitetään komission syyskuussa 2017 antamien ohjeiden mukaisesti sopimattomista kaupallisista menettelyistä annettua direktiiviä.

Päivitetyssä direktiivissä todetaan nyt yksiselitteisesti, että kansalliset viranomaiset voivat sen nojalla puuttua harhaanjohtaviin kaupallisiin menettelyihin, joissa tuotteita markkinoidaan eri jäsenvaltioissa täysin samanlaisina, vaikka niiden koostumus tai ominaisuudet poikkeavat toisistaan merkittävästi.

- Kuten puheenjohtaja Juncker sanoi Unionin tila -puheessaan Strasbourgissa 13. syyskuuta, EU:ssa ei voi olla toisen luokan kansalaisia, kuluttaja-asioista vastaava oikeuskomissaari Vera Jouruva sanoi viime keskiviikkona lehdistötilaisuudessa.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.