Suomelta luvat Nord Stream 2:lle – Merkel sanoo, että hanke ei toteudu ilman Ukrainan hyväksyntää

Nord Stream 2:n lupamenettelyt ovat päättyneet Suomessa. Kuva: Nord Stream 2/Axel Schmidt
Nord Stream 2:n lupamenettelyt ovat päättyneet Suomessa. Kuva: Nord Stream 2/Axel Schmidt

Nord Stream 2 sai tänään toisen kahdesta vaaditusta luvasta suunnitellun putkilinjan rakentamiseen ja käyttöön Suomen talousvyöhykkeellä, mikä päätti lupamenettelyt Suomessa. Vesilain mukaisen luvan myönsi Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Yhtiö sai ensimmäisen luvan viime viikolla, kun valtioneuvosto antoi suostumuksensa Suomen talousvyöhykkeen käyttöön putkilinjan rakentamista varten.

Putkihanke on saanut tarvittavat luvat Suomen lisäksi Saksalta. Lisäksi luvat tarvitaan vielä Ruotsista, Tanskasta ja Venäjältä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on tosin tällä viikolla varoitellut, ettei Venäjältä Saksaan kaavailtu putkihanke etene, ellei asiasta päästä sopimukseen Ukrainan kanssa. Merkel tapasi tiistaina Berliinissä Ukrainan presidentin Petro Porošenkon.

- Nord Stream 2 -hanke ilman selvyyttä Ukrainan transit-roolista ei ole mahdollinen, Merkel totesi Politicon mukaan.

Venäjältä tuotavasta maakaasusta suurin osa on aiemmin matkannut Ukrainan halki rakennettujen putkien kautta. Nord Stream 1:n ja 2:n myötä Ukrainan kautta kulkevan kaasun määrä kuitenkin vähenee selvästi, mikä puolestaan supistaa Ukrainan saamia transittuloja. Ukrainan pelkona on, että Venäjä voisi halutessaan asettaa Ukrainan taloudelliseen saartoon ja energiasaartoon.

- Voitte huomata, että tämä ei ole pelkkä talouskysymys vaan poliittisiakin näkökohtia täytyy ottaa huomioon, Merkel sanoi Politicon mukaan.

Saksalaisjohtajan ääni kellossa onkin hieman muuttunut, sillä aiemmin hän on toistuvasti kuvaillut kaasuputkiprojektia puhtaasti taloudelliseksi hankkeeksi.

Suomelta lupaa odotettiin alle vuosi

Suomen osalta lupamenettely käynnistyi syksyllä 2017 ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) päätyttyä, mikä oli edellytys lupavaiheeseen etenemiselle. YVA-menettelyä ja siitä saatuja lausuntoja käytetään luvituksessa päätöksenteon pohjana.

- Tämä on hankkeellemme tärkeä päivä. Suomen lupaviranomaiset ovat perusteellisen analyysin ja laajan vuorovaikutuksen jälkeen hyväksyneet yksityiskohtaiset suunnitelmamme rakentaa ja käyttää Nord Stream 2 -putkilinjaa Suomen talousvyöhykkeellä, sanoo tiedotteessa Nord Stream 2 AG:n hankkeen luvituksesta Suomessa vastaava Tore Granskog.

Lupa koskee 374 kilometrin pituista osuutta kaikkiaan 1 230 kilometriä pitkästä putkilinjasta.

Nord Stream 2 on Itämeren poikki suunniteltu putkilinja, joka tulee kuljettamaan maakaasua yli 1 230 kilometrin matkan maailman suurimmista kaasuesiintymistä Venäjältä tehokkainta reittiä pitkin kuluttajille Eurooppaan. Nord Stream 2 on teknologialtaan vastaava kuin käytössä oleva vuonna 2002 valmistunut Nord Stream-putkilinja, jonka reittiä se pitkälti seuraa.

Uudella putkilinjalla on kapasiteetti kuljettaa 55 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa, joka vastaa 26 miljoonan eurooppalaisen kotitalouden energiatarpeisiin.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.