Ruotsalaisyritys haluaisi nuuskan takaisin eurooppalaisiin kauppoihin – EU-tuomioistuimen julkisasiamies ei suosittele kumoamaan lakia

General nuuska tehdään Göteborgin tehtaalla. Kuva: Swedish Match/Peter Knutson
General nuuska tehdään Göteborgin tehtaalla. Kuva: Swedish Match/Peter Knutson

Ruotsalainen nuuskanvalmistaja Swedish Match tuskin saa avattua nuuskamarkkinoita EU:ssa Ruotsin ulkopuolelle, sanoo EU:n tuomioistuimen julkisasiamies Saugmandsgaard Øe.

Swedish Match on pyytänyt EU-tuomioistuimelta, että laki, jolla nuuskan myyminen kiellettiin muualla EU-alueella kuin poikkeusluvan saaneessa Ruotsissa, kumottaisiin.

Nuuskan myynnin kieltävä laki asetettiin vuonna 2004 ja sitä arvioitiin uudelleen vuonna 2014. Tuolloin kielto pysyi voimassa. Nyt ruotsalaisyritys vetoaa sittemmin ilmi tulleeseen tieteelliseen näyttöön, jonka mukaan nuuska olisikin luultua vaarattomampaa. Tällä perusteella Swedish Match vetoaa tuomioistuimeen, jotta laki kumottaisiin.

Julkisasiamiehen ratkaisuehdotus on julkisasiamiehen itsenäinen kannanotto unionin oikeuden oikeasta tulkinnasta. Se ei siis sido unionin tuomioistuinta.

Vaikka julkisasiamies onkin yhtä mieltä ruotsalaisyrityksen kanssa siitä, että nuuska on vaarattomampaa kuin poltettava tupakka, hän ei kuitenkaan suosittele tuomioistuinta kumoamaan säädettyä nuuskan kieltävää lakia. Hän toteaa lausunnossaan, että tuomioistuimen tehtävä ei ole arvioida tieteellisten tutkimusten pitävyyttä vaan tämä tehtävä pitäisi jättää lainsäätäjille.

Lakiasiainjohtaja Marie-Louise Heiman sanoo tiedotteessa yrityksen olevan pettynyt julkisasiamiehen lausuntoon ja toivovansa, että EU-tuomioistuin tulee päätöksessään eri lopputulokseen.

- Tällaisilla perusteilla melkein mikä tahansa tuote voitaisiin kieltää Euroopan markkinoilta ilman tarkoituksenmukaista lakiarviointia, hän kommentoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.