Tieliikenteessä kuolleiden määrä väheni viime vuonna kaksi prosenttia

KUVITUSKUVA. Tieliikennekuolemat vähenivät Euroopassa. Kuva: pixabay.com
KUVITUSKUVA. Tieliikennekuolemat vähenivät Euroopassa. Kuva: pixabay.com

Euroopan tieliikenteen kuolonuhrien määrä on laskenut noin kaksi prosenttia jo toisena vuonna peräkkäin, ilmenee Euroopan komission alustavista tieliikenneturvallisuustilastoista.

EU:n teillä kuoli 25 300 ihmistä vuonna 2017, mikä on 300 vähemmän kuin vuonna 2016  ja 6 200, eli peräti 20 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010. Vaikka kehitys näyttää myönteiseltä, vuonna 2010 asetettu tavoite puolittaa tieliikennekuolemat EU:ssa vuoteen 2020 mennessä on erittäin haasteellinen tavoite. Lisäksi on arvioitu, että viime vuonna loukkaantui vakavasti 135 000 ihmistä, joista suuri osa oli suojattomia tienkäyttäjiä eli jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä.

Kuolintapaukset ja loukkaantumiset vaikuttavat koko yhteiskuntaan, sillä ne aiheuttavat vuosittain arviolta 120 miljardin euron sosioekonomiset kustannukset. Vaikka kansalliset ja paikalliset viranomaiset vastaavat useimmista jokapäiväisistä toimista kuten lainvalvonnasta ja valistuksesta, komissio valmistelee parhaillaan useita konkreettisia toimenpiteitä tieliikenneturvallisuuden parantamiseksi entisestään. Tämä olisi uusi etappi puheenjohtaja Junckerin visioimassa ”Suojelevassa Euroopassa”.

Liikenteestä vastaava komissaari Violeta Bulc totesi, että EU:n maanteillä menetettyjen 25 300 hengen lisäksi monet muut loukkaantuivat vakavasti.

- Näiden lukujen taustalla on monia surullisia ja tuskallisia tarinoita. Tieliikenneturvallisuus kuuluu tunnetusti jäsenvaltioiden kanssa jaettavaan toimivaltaan, mutta uskon kuitenkin, että EU voi tehdä enemmän ihmisten suojelemiseksi. Komissio valmistelee parhaillaan useita konkreettisia toimenpiteitä, joista aiomme kertoa enemmän lähiviikkoina. Tavoite on kuitenkin selvä: tieliikennekuolemien määrää on vähennettävä, Bulc sanoi komission tiedotteen mukaan.

EU:n maanteillä tapahtuneet onnettomuudet vaativat vuonna 2017 keskimäärin 49 kuolonuhria miljoonaa asukasta kohden. Tieliikenne EU:ssa oli edelleen ylivoimaisesti turvallisinta koko maailmassa. EU-maista parhaat tulokset saatiin vuonna 2017 Ruotsissa (25 kuolonuhria miljoonaa asukasta kohden), Yhdistyneessä kuningaskunnassa (27), Alankomaissa (31) ja Tanskassa (32). Suurin pudotus vuoteen 2016 verrattuna saavutettiin Virossa (-32 %) ja Sloveniassa (-20 %).

Edellä mainitut maat auttoivat koko Euroopan tilastoja pysymään kahden prosentin pudotuksessa, vaikka esimerkiksi Slovakiassa, Portugalissa ja Kyproksella tieliikennekuolemat lisääntyivät vuonna 2017 verrattuna vuoteen 2016.

Yleisesti ottaen jäsenvaltioiden väliset erot kuitenkin supistuivat edelleen vuonna 2017, sillä vain Romaniassa ja Bulgariassa liikenneonnettomuudet vaativat yli 80 kuolonuhria miljoonaa asukasta kohden.

Suomessa tieliikenteessä kuoli viime vuonna 18 prosenttia vähemmän ihmisiä kuin edellisenä vuonna.

Komissio valmistelee paraikaa maaliskuussa 2017 annetun maantieliikenteen turvallisuutta koskevan ministerien julkilausuman pohjalta uusia maantieliikenneturvallisuuden puitteita vuosiksi 2020–2030 ja useita tieliikenneturvallisuutta parantavia konkreettisia toimenpiteitä. Tässä yhteydessä voitaisiin myös tarkistaa ajoneuvojen turvallisuutta ja tieinfrastruktuurin turvallisuuden hallintaa koskevia EU:n sääntöjä sekä laatia aloite turvallisesta siirtymisestä vuorovaikutteiseen, verkotettuun ja autonomiseen liikkuvuuteen.

Komissio aikoo esitellä nämä toimenpiteet keväällä 2018.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.