Ympäristöjärjestö: Euroopan energiaintensiivinen teollisuus käärii saastuttamalla voittoja

Kuva: pixabay.com

Energiaintensiivinen teollisuus Euroopassa onnistuu käärimään saastuttamalla voittoja, ympäristöjärjestö Climate Action Network Europe (CAN) väittää eilen 9. huhtikuuta julkaistussa tutkimuksessaan.

Ympäristöjärjestön mukaan EU:n energiaintensiivinen teollisuus kääri voittoja saastuttamisesta kolmella eri tavalla: hyödyntämällä EU:n päästökauppajärjestelmän mukaisia vapaita päästöoikeuksia, äärimmäisen anteliailla verodiileillä ja valtiontuilla.

CAN on Euroopan suurin ilmastojärjestöjen yhteenliittymä ja se edustaa 140 jäsenyhdistystä 30 eri Euroopan maasta.

Tutkimuksessa todetaan, että sen sijaan että energiaintensiivinen teollisuus maksaisi saasteista, joita se tuottaa, se pystyykin keräämään voittoja yhdistelemällä erilaisia järjestelmään tehtyjä poikkeuksia.

EU:n päästökauppajärjestelmä säätelee noin 45 prosenttia Euroopan kasvihuonepäästöistä. CAN:n raportissa kuitenkin huomautetaan, ettei päästökauppajärjestelmä toimi riittävän tehokkaasti, kun esimerkiksi vuosina 2008-2015 ylimääräisiä ilmaisia päästökauppaoikeuksia jaeltiin yli 25 miljardin euron edestä, mikä johti myös siihen, että samalta ajalta EU-jäsenmaat menettivät 143 miljardin euron verotulot.

Suomessa energiaintensiivisen teollisuuden verotusta huojennettiin vuonna 2012 kilpailukyvyn turvaamiseksi. Verohuojennus yli kymmenkertaisti energiaveronpalautuksiin oikeutettujen yritysten määrän ja maksettujen palautusten arvo kasvoi vajaasta 10 miljoonasta eurosta yli 200 miljoonaan euroon.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) vuonna 2016 julkaiseman tutkimuksen mukaan veronpalautusjärjestelmä ei kuitenkaan parantanut energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukykyä. Sen sijaan valtio menettää vuosittain 200 miljoonaa euroa verotuloja saamatta rahoille vastinetta. VATT:n tutkimuksen mukaan energiaintensiivisen teollisuuden veronpalautukset poistavat kannustimet etsiä vähäpäästöisempiä ratkaisuja ja parantaa energiatehokkuutta.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.