Kryptovaluutan avulla huumerahoja pesseiden rikollisten jäljet johtivat Suomeen

Bitcoin. Kuva: Dreamstime Stock Photos

Suomalaisviranomaiset olivat mukana yhdessä USA:n ja Espanjan viranomaisten kanssa Europolin koordinoimassa operaatiossa, jossa 11 järjestäytyneeseen rikollisuuteen, rahan pesuun ja huumekauppaan sotkeutunutta ihmistä pidätettiin. Valkoinen tulppaani -nimeä kantavassa operaatiossa pidätettyjen lisäksi tutkittiin myös 137 muun ihmisen tekemisiä. Pidätettyjen epäillään osallistuneen rahan pesuun käyttämällä luottokortteja ja kryptovaluuttaa. Rahat olivat peräisin huumekaupasta.

Rahanpesurinkiä johdettiin Espanjasta käsin. Huumekaupasta saadut käteissummat talletettiin pankkeihin "smurffaamalla". Smurffaamisella tarkoitetaan rahojen tallettamista monissa pienissä erissä useille eri tileille useiden eri henkilöiden toimesta, jolloin yksittäinen talletus ei herätä epäilyjä.

Kun rahat jo olivat kierrossa, ne oli helpompi siirtää Kolumbiaan huumekauppiaille. Aluksi osa rikollisista matkusti Kolumbiaan ja siellä he nostivat luottokorteilla käteistä eri pankkitileiltä. Kun he huomasivat, että tällainen rahan liikkuminen oli helppo jäljittää, rahan pesu siirrettiin verkkoon ja rikolliset alkoivat operoida kryptovaluutan avulla.

Tässä vaiheessa rikollisringin jäljet johtivat Suomeen. Viranomaiset selvittivät, että bitcoin-vaihto tapahtui Suomessa. Huumerahat vaihdettiin ensin kryptovaluutaksi, sitten Kolumbian pesoiksi, jotka edelleen voitiin saman päivän aikana tallettaa kolumbialaisille pankkitileille.

Viranomaisten tutkimusten mukaan rikollisrinki kierrätti yli kahdeksan miljoonaa euroa 174 pankkitilin kautta.

Kuva: Guardia Civil
Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.