EU:n Brexit-neuvottelija Barnier: “Mistään ei olla sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu”

Briannian brexit-neuvotteluista vastaava EU:n pääneuvottelija Michel Barnier Helsingissä. Kuva: Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia
Briannian brexit-neuvotteluista vastaava EU:n pääneuvottelija Michel Barnier Helsingissä. Kuva: Lauri Heikkinen/Valtioneuvoston kanslia

EU:n Brexit-neuvottelija Michel Barnier on tänään Suomessa pääministeri Juha Sipilän vieraana. Pääministeri Sipilä ja pääneuvottelija Barnier keskustelivat Britannian eroneuvottelujen tilanteesta ja Suomen prioriteeteista siinä sekä muista ajankohtaisista EU-asioista.

Pääministeri Juha Sipilä totesi lehdistötilaisuudessa, että Suomen prioriteetteina on EU:n yhtenäisyyden vaaliminen, vapaakauppasopimuksen muodostaminen brittien kanssa sekä turvallisuuskysymykset. Sipilä sanoi, että Barnierin mukaan turvallisuusyhteistyössä onkin neuvotteluissa edetty hyvin.

Michel Barnier muistutti, että prosessin lopussa jäsenmaiden täytyy olla yksimielisiä siitä, millainen tulevaisuuden suhde Britannian kanssa on.

- Jo tästäkin syystä neuvottelut täytyy pitää läpinäkyvinä, Barnier sanoi.

Barnier kertoi, että tähän mennessä sopuun on päästy kansalaisten oikeuksista, taloudellisista vastuista sekä siirtymäajasta. Esimerkiksi Irlannin rajakysymys hiertää neuvotteluissa edelleen.

- Täytyy muistaa, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu, Barnier totesi.

Tulevaisuuden suhteesta päästään neuvottelemaan täysillä vasta kun kaikesta eroamiseen liittyvästä on päästy sopuun, tämä sisältää myös rajakysymyksen Irlannissa.

Britannia on myöntynyt EU:n ehdottamaan "viimeiseen vaihtoehtoon", jonka mukaan Pohjois-Irlanti pysyisi EU:n tullialueella, siinä määrin, että asia saa pysyä vetäytymissopimuksen luonnoksessa siihen saakka, että Britannia keksisi paremman ratkaisun välttää kova Brexit ja rajatarkastusten palauttaminen Irlannin saarelle.

- Jos Britannian parin viikon kuluessa keksii tilanteeseen toisen ratkaisun, olemme valmiita harkitsemaan sitäkin, Barnier sanoi Helsingissä.

David Davis ja Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro Brexitin jälkeisen siirtymäajan järjestelyistä päästiin sopuun- Britannia ja EU ovat päässeet sopuun suurimmasta osasta Brexitin jälkeisen… Lue lisää

Sipilä kertasi lehdistötilaisuuden lopuksi vielä keskustelussa Barnierin kanssa esiin nostettuja asioita. Lentoliikenne on noussut Suomelle tärkeäksi asiaksi ottaa huomioon Brexit-neuvottelujen yhteydessä. Suomi painottaa myös lentoliikenteen sujuvuuden tärkeyttä jatkossakin.

- Helsinki on tärkeä "hubi" kun lennetään Aasiaan. Emme sovi siis vain Britannian ja Suomen välisistä lennoista vaan myös siitä, kun Suomi toimii kauttakulkumaana Aasiaan, Sipilä totesi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.