Paula Risikko: EU:n ja Japanin yhteistyö vapaan kaupan ja kansainvälisten sääntöjen puolustamisessa tärkeää

Puhemies Paula Risikko ja pääministeri Shinzo Abe. Kuva: Eduskunta/HANDOUT
Puhemies Paula Risikko ja pääministeri Shinzo Abe. Kuva: Eduskunta/HANDOUT

Japanissa virallisella vierailulla oleva eduskunnan puhemies Paula Risikko on tapaamisissaan korostanut Euroopan unionin ja Japanin yhteistyötä vapaan kaupan puolustajana.

- Suomi ja Japani ovat eturintamassa silloin, kun maailmalla pitää puolustaa vapaata kauppaa ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä yhteistyötä. Ne ovat tärkeitä sekä EU-maiden että Japanin taloudelle, Risikko toteaa tiedotteessa.

Puhemiesvaltuuskunta, johon Risikon lisäksi kuuluvat kansanedustajat Ville Skinnari (sd.) ja Päivi Räsänen (kd.), on alkuviikosta tavannut Tokiossa Japanin parlamentin molempien kamarien puhemiehet ja sekä maan muuta poliittista johtoa kuten pääministeri Shinzo Aben, ulkoministeri Taro Konon sekä sosiaali-, terveys- ja työministeri Katsunobu Katon.

Keskusteluissa on tiedotteen mukaan korostettu tasavallan presidentti Niinistön ja Japanin pääministeri Aben vuonna 2016 antaman strategisen kumppanuuden merkitystä, jonka pohjalta suhteita syvennetään. Puhemies Risikko toivoi vierailuvaihdon tiivistämistä parlamenttien välillä ja kutsui Japanin parlamentin ylä- ja alahuoneen puhemiehet vierailulle Suomeen. Risikon mukaan kauppasuhteita on mahdollisuus yhteistyössä tiivistää mm. terveysteknologiassa, digitaalisessa taloudessa ja arktisessa osaamisessa.

Sosiaaliturvasopimusneuvottelut loppusuoralla

Risikko aloitti sosiaali- ja terveysministerinä neuvottelut sosiaaliturvasopimuksesta Suomen ja Japanin välillä vuonna 2012. Nyt neuvottelut ovat loppusuoralla.

- Sopimus helpottaa muun muassa työntekijöiden liikkumista maasta toiseen. Se edistää investointeja sekä Suomelle ja Japanille tärkeää tiede- ja teknologia-alan yhteistyötä, Risikko sanoo.

Maiden välistä yhteistyötä helpottavat myös hyvät ja nopeat lentoyhteydet.

- Toin tapaamisissa esille, että lentoyhteyksiä voisi vielä lisätäkin. Oli mukava kuulla pääministeri Abelta, että lähes kaikilla japanilaisilla on hyvin positiivinen kuva Suomesta. Meille on välittynyt kuva, että suomalainen luonto ja koulutusjärjestelmä ovat ne asiat, joita täällä ihaillaan, Risikko toteaa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko valtuuskuntineen vierailee Japanissa 19.–22. maaliskuuta Japanin parlamentin ylähuoneen puhemiehen Chuichi Daten kutsusta. Valtuuskunta on tavannut myös parlamentin Suomi-ystävyysryhmän edustajia sekä muun muassa Tokion kuvernöörin.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.