Brexitin jälkeisen siirtymäajan järjestelyistä päästiin sopuun

David Davis ja Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro
David Davis ja Michel Barnier. Kuva: EU/Mauro Bottaro

Britannia ja EU ovat päässeet sopuun suurimmasta osasta Brexitin jälkeisen siirtymäajan järjestelyistä. Irlannin rajakysymys jäi vielä neuvotteluissa ratkaisematta. Kumpikin osapuoli haluaa välttää rajatarkastusten palauttamista.

EU:n ja Britannian brexit-neuvottelijat Michel Barnier ja David Davis julkaisivat sopimuksen siirtymäajan järjestelyistä eilen maanantaina Brysselissä. Sopimuksen mukaan Britannia sallii EU-kansalaisille maassaan samat oikeudet kuin heillä nykyisin on. Barnier tähdensi lehdistötilaisuudessa, että samat säännöt koskevat myös ennen virallista eropäivää eli maaliskuuta 2019 Britanniaan muuttavia EU-kansalaisia.

Siirtymäajan on sovittu kestävän 21 kuukautta ja se päättyy joulukuussa 2020. EU-johtajien on tarkoitus allekirjoittaa sopimus huippukokouksessaan myöhemmin tällä viikolla.

Sekä Davis että Barnier myönsivät, että vaikkakin paljosta päästiin sopuun, Irlannin tilanne hiertää osapuolten välillä edelleen. Britannia on myöntynyt EU:n ehdottamaan "viimeiseen vaihtoehtoon", jonka mukaan Pohjois-Irlanti pysyisi EU:n tullialueella, siinä määrin, että asia saa pysyä vetäytymissopimuksen luonnoksessa siihen saakka, että Britannia keksisi paremman ratkaisun välttää kova Brexit ja rajatarkastusten palauttaminen Irlannin saarelle.

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com Komission julkaisemassa Britannian ja EU:n erosopimuksen luonnoksessa on mukana ratkaisu rajavalvonnan välttämiseksi Irlannin saarella- Euroopan komissio on julkaissut tänään Euroopan unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisen… Lue lisää

Siirtymäkauden sopimuksessa päästiin sopuun muun muassa kalastuskiintiöistä sekä kauppasopimuksista. Kauppasopimusten osalta sovittiin, että siirtymäajalla Britannia saa neuvotella ja solmia kauppasopimuksia kolmansien maiden kanssa, mutta niiden toteuttaminen käytännössä voidaan aloittaa vasta siirtymäajan jälkeen.

Tämä koskee myös EU27-maita. Michel Barnier sanoi lehdistötilaisuudessa, että EU:n neuvoson allekirjoitettua siirtymäajan sopimuksen EU27 ja Britannia voivat alkaa välittömästi neuvottelemaan tulevaisuuden suhteestaan. Virallisia kauppasopimusneuvotteluja voidaan kuitenkin käydä vasta siirtymäajalla.

Selkeys siirtymäajan sääntöihin on helpotus erityisesti brittiläisille yrityksille, jotka saivat nyt varmuuden siitä, että Brexit ei vaikuta vielä pariin vuoteen niiden päivittäiseen liiketoimintaan.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.