Maahanmuutto nousee EU-huippukokouksen agendalle loppuviikosta

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapaa pääministeri Juha Sipilän Helsingissä. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tapaa pääministeri Juha Sipilän Helsingissä. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

EU:n tavoitteena on saavuttaa kokonaisvaltainen yhteisymmärrys muuttoliikepolitiikasta kesäkuuhun 2018 mennessä. Komissio raportoi maaliskuun Eurooppa-neuvoston kokouksen alla, miten Euroopan muuttoliikeagendan toteuttamisessa on edistytty. Myös Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Suomen pääministeri Juha Sipilä keskustelivat muuttoliikkeestä tapaamisessaan viime viikolla Helsingissä.

Komissio esitti 13. toukokuuta 2015 Euroopan muuttoliikeagendassa kauaskantoisen strategian, jolla se pyrki vastaamaan sekä vallitsevasta kriisistä johtuviin välittömiin haasteisiin että ottamaan käyttöön välineitä, joiden avulla EU saa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä muuttoliikkeen paremmin hallintaan, olipa kyseessä sitten sääntöjenvastainen tai laillinen muuttoliike, rajavalvonta tai turvapaikka-asiat.

Viime viikon lopulla antamassaan tiedonannossa komissio tarkastelee, miten tilanne on kehittynyt marraskuusta 2017 ja miten komission joulukuussa 2017 esittämän poliittisen etenemissuunnitelman toteuttamisessa on edistytty. Etenemissuunnitelman tavoitteena on kokonaisvaltaisen yhteisymmärryksen saavuttaminen muuttoliikepolitiikasta. Tarkoituksena on muun muassa uudistaa Dublin-järjestelmää, jolla määritellään EU-maiden vastuunjakoa maahanmuuttajista.

Komissio patistaa myös jäsenmaita nopeuttamaan yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan teknisen ja operatiivisen strategian valmistelua. Jäsenvaltioiden olisi komission mielestä viipymättä annettava lupaukset, jotka koskevat Euroopan raja- ja merivartioviraston käyttöön osoitettavia asiantuntijoita ja teknisiä laitteita.

Turkin-pakolaisavun koordinointivälinettä varten varattu toinen, 3 miljardin euron rahoituserä on nyt asetettu käyttöön. Kreikan viranomaisten olisi komission mukaan tämän vuoksi vauhditettava julkilausuman mukaisten palautusten parantamista muun muassa tekemällä turvapaikkalainsäädäntöön suunnittelemansa muutokset. Komissio muistuttaa, että samalla on tehtävä enemmän sen varmistamiseksi, että vastaanotto-olosuhteet järjestelykeskuksissa ovat riittävät. Neuvoston olisi aktivoitava vapaaehtoisen humanitaarisen maahanpääsyn järjestelmä, jotta uudelleensijoittamista Turkista voitaisiin jatkaa.

Laiton maahanmuutto on vähentynyt

Laittomia rajanylityksiä oli vuonna 2017 yhteensä 205 000, mikä merkitsee, että EU:hun tulijoita oli 28 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2014, joka oli kriisin puhkeamista edeltävä vuosi. Vaikka muuttoliikkeen jäsenvaltioille aiheuttamat paineet ovat vähentyneet, vuonna 2017 tehtiin 685 000 turvapaikkahakemusta eli hakemusten määrä oli edelleen suuri.

- Tänään julkaistussa raportissa tarkastellaan viime marraskuun jälkeen saavutettua edistystä, joka perustuu muuttoliikkeen kokonaisvaltaiseksi hallitsemiseksi toteuttamiimme yhteisiin toimiin. Meidän on nyt jatkettava samaan malliin ja tehtävä työtä määrätietoisesti, jotta voisimme varmistaa edistymisen myös jatkossa ja muun muassa päästä sopimukseen uudistetusta turvapaikkajärjestelmästä, totesi komission ensimmäinen varapuheenjohtajan Frans Timmermans viime viikolla julkaistussa tiedotteessa.

Toimia on edelleen lisätty keskisen Välimeren reitillä. Tavoitteena on ollut etenkin pelastaa ihmishenkiä, suojella reittiä käyttäviä tulijoita sekä edistää vapaaehtoista paluuta ja uudelleenkotoutumista lähtömaihin.

Marraskuussa 2017 perustettu Afrikan unionin, EU:n ja Yhdistyneiden kansakuntien yhteinen muuttoliiketyöryhmä on yhteistyössä Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa auttanut yli 15 000:ta henkilöä palaamaan Libyasta kotimaahansa. Lisäksi Libyasta on evakuoitu yli 1 300 pakolaista osana EU:n rahoittamaa YK:n pakolaisvaltuutetun uutta hätäsiirtomekanismia. Nämä pakolaiset olisi nyt komission mukaan uudelleensijoitettava Eurooppaan nopeasti.

Komissio kertoo tiedotteessaan, että EU haluaa jatkaa yhteisiä toimia säilöönotettujen muuttajien evakuoimiseksi säilöönottokeskusten epäinhimillisistä oloista sekä ihmissalakuljetus- ja ihmiskauppaverkostojen hajottamiseksi.EU:n Afrikka-hätärahasta on osoitettu yhteensä 2,5 miljardia euroa 147 ohjelmalle, joita toteutetaan Sahelin ja Tšadjärven alueella, Afrikan sarvessa ja Pohjois-Afrikassa. Tulevaa tärkeää työtä varten tarvitaan kuitenkin vielä lisärahoitusta yli miljardi euroa.

- Strategia, jonka olemme ottaneet käyttöön hallitaksemme muuttoliikettä yhteistyössä tärkeimpien maiden, YK:n järjestöjen ja Afrikan unionin kanssa, tuottaa tuloksia. Yhdessä Afrikan unionin, EU:n ja Yhdistyneiden kansakuntien yhteisen muuttoliiketyöryhmän kanssa olemme auttaneet yli 15 000:ta henkilöä palaamaan kotiseudulleen ja aloittamaan siellä uuden elämän ja evakuoineet yli 1 300 pakolaista Libyasta, totesi tiedotteessa korkea edustaja, komission varapuheenjohtaja Federica Mogherini.

Välimerellä helmikuun 2016 jälkeen ja vuoden 2017 aikana toteutetuissa EU:n operaatioissa on pelastettu yli 285 000 ihmistä ja lisäksi autiomaasta on pelastettu yli 2 000 ihmissalakuljettajien hylkäämää tulijaa.

- Meillä ei ole varaa itsetyytyväisyyteen, vaan meidän olisi viipymättä toteutettava uusia toimia palauttamisen ja rajavalvonnan tehostamiseksi sekä laillisten väylien tarjoamiseksi ja etenkin Afrikasta ja Turkista tulevien uudelleensijoittamiseksi, totesi muuttoliike-, sisä- ja kansalaisasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.