Blogi: Parlamentti päätti neuvottelukannastaan EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen

EU ja MEPPI Heidi Hautala. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
EU ja MEPPI Heidi Hautala. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Euroopan parlamentin kanta tuleviin neuvotteluihin EU:n monivuotisesta rahoituskehyksestä on nyt lyöty lukkoon. Kehityspolitiikan osalta tulos näyttää hyvältä: parlamentti vaatii selväsanaisesti, että erillinen kehitysyhteistyön rahoitusväline on säilytettävä ja että kaikessa kehitysyhteistyössä on noudatettava tehokkuuden periaatteita.

Komission budjettikaavailuista vuotaneet dokumentit ovat sen sijaan huolestuttavaa luettavaa. Komissio pyrkii selvästi niputtamaan lähes kaikki ulkoiset rahoitusvälineet yhteen. Tämä heikentäisi radikaalisti demokraattista valvontaa ja seurantaa kehitysyhteistyössä sovittujen tavoitteiden toteutumisesta. Vaikuttaa siltä, että komissio pitää geopoliittisia intressejä oleellisempina kuin pitkäjänteistä työtä köyhimpien eteen.

Ihmiskunnalla on käsissään monitahoisia globaaleja haasteita. Niiden ratkaisussa emme saa epäonnistua. Toivon, että komissio ottaa nyt saavutetun parlamentin kannan tosissaan: monivuotisen rahoituskehyksen on oltava kokonaisuudessaan linjassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa.

Heidi Hautala/EU-uutiset.fi

Blogiteksti on julkaistu kirjoittajan luvalla EU-uutiset.fi-verkkolehdessä. Alkuperäisen 15.3. julkaistun tekstin pääsee lukemaan täältä.

Kommentit
Tietoa EU-uutiset.fi 2343 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.