Sarvamaa: Tarvitsemme vahvan ja vaikuttavan monivuotisen rahoituskehyksen

Petri Sarvamaa. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Petri Sarvamaa. Kuva: Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi

Euroopan parlamentti äänestää keskiviikkona 14.3. EU:n seuraavaa monivuotista rahoituskehystä käsittelevästä mietinnöstä. Europarlamentaarikko Petri Sarvamaan (kok., EPP) mukaan EU:n rahankäyttöä on uudistettava rohkeasti.

- Brexit, EU:lle annetut uudet muuttoliikkeeseen ja turvallisuuteen liittyvät tehtävät sekä polttava tarve panostaa tulevaisuuteen ja Euroopan kilpailukykyyn korkeakoulujen vaihto-ohjelmaa Erasmusta ja tutkimusrahoitusta vahvistamalla ovat tosiasioita, Sarvamaa luettelee tiedotteessa.

Sarvamaan mukaan aivan ensimmäiseksi onkin luovuttava nykyisestä keinotekoisesta rajasta, jossa EU-budjetin enimmäismäärä on yksi prosentti EU-maiden yhteenlasketusta BKTL:stä.

- EU-budjetilla on saatava aikaan enemmän tuloksia. Rahoitusvälineet tulevat väistämättä olemaan suuremmassa roolissa vuoden 2020 jälkeen. Se tarkoittaa myös maatalous- ja koheesiopolitiikan nykyaikaistamista, ennustaa Sarvamaa.

Sarvamaan mielestä rahoituksen saamisen ehtona pitää olla sitoutuminen yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin ja komission vuosittain suosittelemiin maakohtaisiin kasvua, työllisyyttä ja julkisen talouden vakautta tukeviin rakenneuudistuksiin.

- Tärkeintä on saada neuvottelut seuraavasta monivuotisesta rahoituskehyksestä maaliin ennen vuoden 2019 europarlamenttivaaleja. Muuten rahoitusohjelmat viivästyvät ja edunsaajat kärsivät. Myös jäsenmaiden pitää ottaa tämä tosissaan, Sarvamaa muistuttaa.

Parlamentti vaatii komissiota antamaan ehdotus EU:n omia varoja koskevan neuvoston päätöksen uudistamiseksi samaan aikaan rahoituskehysesityksen kanssa.

- EU:n budjetti ei voi olla riippuvainen pelkästään jäsenmaksuista. Tarvitaan aidosti omia tulonlähteitä, esimerkiksi hiiliveroa, sanoo Sarvamaa.

Sarvamaa on Euroopan parlamentin budjettivaliokunnan varapuheenjohtaja ja talousarvion valvontavaliokunnan seuraavaa rahoituskehystä käsitelleen lausunnon pääneuvottelija.

Komission odotetaan antavan esitys seuraavaksi monivuotiseksi rahoituskehykseksi toukokuun alussa, jonka sisältöön täysistunnossa äänestyksessä olevalla mietinnöllä pyritään vaikuttamaan. Rahoituskehys käytännössä määrittelee EU:n toiminnan painopisteet ja budjetin enimmäistasot useammaksi vuodeksi eteenpäin.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.