Pääkirjoitus: Kiusaamisen mestari Donald Trump hajoittaa ja hallitsee

Donald J. Trump. Kuva: Official White House Photo/Joyce N. Boghosian
Donald J. Trump. Kuva: Official White House Photo/Joyce N. Boghosian

Vain muutamalla ihmisellä kautta historian on planeetallamme ollut kyky varastaa huomio samalla tavalla kuin Donald J. Trumpilla. Viimeisin temppu, eli maailman uhkaaminen kauppasodalla, toimi taas.

Aluksi Trump levitti koko maailman ylle uhkan nostaa teräs- ja alumiinitulleja, mikä voisi saada alkuun maailmanlaajuisen kauppasodan. Koko maailma vapisi, ja Eurooppa mukana: Miten tämä voi tapahtua ja mitä pitäisi tehdä?

Nyt onkin tulossa koko ajan selvemmäksi, että USA:n tarkoituksena ei koskaan ollutkaan aloittaa kauppasotaa tai edes asettaa tulleja laajemmassa mittakaavassa. Minua vedettiin nenästä aivan samalla tavalla kuin kaikkia muitakin. Ymmärsin homman jujun vasta viikonloppuna, kun Australia päätyi solmimaan Yhdysvaltojen kanssa turvallisuussopimuksen. Trump onnistui tekemään tempun, josta Makedonian Philip II, Julius Cesar ja Napoleonkin olisivat ylpeitä: hajoita ja hallitse.

Turvallisuussopimus solmittiin lähes välittömästi sen jälkeen, kun Trump ilmoitti, että tullit eivät koskisi Meksikoa ja Kanadaa, jos ne ovat valmiit neuvottelemaan uudelleen NAFTA-kauppasopimuksen ehdoista. Silloin kaikki muutkin maat korottivat äänensä ja alkoivat huutamaan, että myös niille pitäisi myöntää poikkeus tulleista. Myös EU oli innokas vaatimaan poikkeusta itselleen.

Vaikuttaisi siltä, että maailman suurimman kiusaajan suunnitelmat toimivat. Trump on saanut raahattua Pohjois-Korean neuvottelupöytään ja mahdollisesti saa solmittua rauhan Koreoiden ja Yhdysvaltojen välillä. Nyt hän on ahdistanut muun maailman nurkkaan, mistä pääsee pois ilman kauppasotaan päätymistä ainoastaan solmimalla USA:n kanssa sille edullisia kauppasopimuksia. Taktiikka toimii ja "legendaarisia kauppasopimuksia" allekirjoitetaan kynät sauhuten.

En ole varma pitäisikö minun olla vaikuttunut vai huolestunut. Huomatessani kuinka kevyesti maailma tanssii Yhdysvaltojen pillin mukaan, lienee turvallisinta todeta, että en ole kovinkaan vaikuttunut siitä, miten helposti annamme Trumpin pilliään soitella. Toivoin, että maailman kauppasopimukset olisivat vahvempia ja että Yhdysvaltojen ulkopuolinen maailma olisi yksimielisesti viheltänyt pelin poikki. Sen sijaan annamme Trumpin hajoittaa ja hallita maailmanlaajuisesti.

Vaikuttaisi myös siltä, että Trump onnistuu petaamaan dynastialleen toisen kauden, pidettiin siitä tai ei.

Trond H. Trosdahl/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Trond H. Trosdahl 22 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden päätoimittaja.