Euroopan parlamentti tuomitsee yksimielisesti Selmayrin nimityksen komission pääsihteeriksi

Martin Selmay ja Jean-Claude Juncker: Kuva: EC/Etienne Ansotte

Brutaalista johtamistyylistään ja kollegoidensa itkettämisestä tunnettu Martin Selmayr nimitettiin Euroopan komission pääsihteeriksi. Euroopan parlamentti keskusteli nimityksestä eilen maanantaina.

Lehtitietojen mukaan Selmayrin valintamenettelyssä on epäselvyyksiä vaikka komissio väittääkin, että normaalia valintamenettelyä on noudatettu. Esimerkiksi ranskalaiset sosialistimepit kysyivät Junckerilta kirjeessään Selmayrin valintaan liittyen, voisiko hän hälventää heidän huoltaan "eturistiriidoista, nepotismista ja sääntöjen halveksunnasta".

Junckerin pelätty kabinettipäällikkö Martin Selmayr keploteltiin komission pääsihteeriksi - EU-komission vastanimitetty pääsihteeri Martin Selmayr kantaa kyseenalaista mainetta Berlaymontin hirviönä. Lue lisää

Täysistuntokeskustelussa mepit niin oikealta kuin vasemmaltakin, niin liittovaltiohenkiset kuin EU-skeptikotkin, asettautuivat yhtenäisen rintamaan tuomiten Selmayrin nopean nimittämisen komission pääsihteeriksi.

Myös Euroopan oikeusasiamiehelle nimityksestä valittanut hollantilaismeppi Sophie in ‘t Veld totesi, että pikanimitys "tuhoaa Euroopan unionin kaiken uskottavuuden".

- Komission täytyy valita kumpi on tärkeämpää, herra Selmayrin ura vai EU:n uskottavuus, hän totesi täysistuntopuheessaan.

Parlamentilla ei ole valtuuksia perua Selmayrin nimitystä, mutta se pystyy lisäämään vettä myllyyn Selmayrin nimityksen oikeudenmukaisuuden pohdinnassa.

Täysistunnossa meppien kysymyksiin oli vastaamassa budjettikomissaari Günther Oettinger. Oettingerin mukaan Selmayr valittiin komissaarien kollegiossa sääntöjä noudattaen. Komissaarin mukaan Selmayr on myös pätevä tehtäväänsä komission pääsihteerinä.

Useat mepit olivat kuitenkin Oettingerin kanssa erimieltä.

- Selmayrilla ei ole kokemusta useimmilta osastoilta eikä hän ole koskaan toiminut osaston johtajana. Koko prosessi oli kaikkea muuta kuin läpinäkyvä, saksalainen EPP-meppi Werner Langen sanoi.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.