Mika Aaltola: Trumpin terästulleissa on kysymys odotuspelistä

Kuva: TATA Steel Europe

Yhdysvaltojen ulkopolitiikan ymmärtäminen on tullut entistäkin relevantimmaksi presidentti Donald Trumpin päätettyä rajoittaa teräksen ja alumiinin tuontia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola toteaa, että EU:n täytyy olla nyt realistinen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti maaliskuun 8. päivänä päätöksen teräksen ja alumiinin tuonnin rajoittamisesta Kanadaa ja Meksikoa koskevin poikkeuksin. EU:sta tuotavalle teräkselle asetetaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit. Rajoitusten on määrä tulla voimaan 23. maaliskuuta 2018. Maat voivat hakea poikkeuksia päätökseen.

- USA:n markkinat ovat hyvin tärkeät EU:lle. Ongelmia kannattaisi yrittää lykätä ja ohittaa, Aaltola kommentoi EU-uutisille.

Kyseessä on Aaltolan mukaan odotuspeli. Kansainvälisissä asioissa EU pyrkii aina yhtenäisyyteen, mutta mitä tulee Trumpin terästulleihin, EU-mailla on asian suhteen eri intressejä. Pienille vientivetoisille maille mahdolliset molemminpuoliset tullien nostot ovat hyvin ongelmallisia.  Trump haluaa muuttaa sääntöjä siten, ettei suuret terästeollisuuden alijäämät olisi mahdollisia.

- USA kokee olevansa maailman talouskasvun maksaja. Yhdysvaltojen markkinoiden ylläpito maksetaan velalla, jota muu maailma sille tarjoaa. Järjestelmä on pitemmän päälle kestämätön, Aaltola sanoo.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta Ministeri Virolainen: Yhdysvaltain päätös rajoittaa teräs- ja alumiinituontia on erittäin valitettava - Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti maaliskuun 8. päivänä päätöksen teräksen Lue lisää

Terästullien vastatoimet voivat keikuttaa USA:n taloutta

Yhdysvaltojen keskeinen tuotantosektori maatalous nojaa vahvasti vientiin. Vaikka alumiini- ja terästullit eivät vielä itsessään heilauttaisi Yhdysvaltojen taloutta, muiden maiden vastatoimien vaikutukset voivat kuitenkin olla tuntuvia.

Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin mukaan Eurooppa ei voi olla toimimattakaan, mikäli USA:n toimet riskeeraavat tuhannet eurooppalaiset työpaikat. Suunnitelmana on asettaa tuontitulleja esimerkiksi moottoripyörille, Leviksille, bourbonille, terästuotteille ja maataloustuotteille.

- Me voimme olla niin tyhmiä ja meidän täytyy olla niin tyhmiä. Mieluummin olisimme jättäneet tämän tekemättä, Juncker puheessaan sanoi Hampurissa viikko sitten perjantaina.

Taloustieteen professori Alan Auerbach Kalifornian yliopistosta Berkeleystä arvioi STT:n jutussa, että mahdollisesti Trump kuitenkin päätyy lupaamaan vapautuksia tulleista niin monelle maalle, että kauppasodalta vältytään. Trumpin arvaamattomuus ei ole professorin mukaan vain sitä, että hän voi tehdä hulluja asioita vaan myös sitä, että hän voi huomenna jo perua tekemänsä asiat.

Trump aikoo asettaa tuontitulleja teräkselle ja alumiinille. Kuva: KOEN SUYK/TATA Steel Europe Trump käänsi USA:n kelkan kohti kauppasotaa – EK:n asiantuntija muistuttaa, että kauppasodassa on vain häviäjiä - Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikon torstaina aikovansa asettaa Lue lisää

Niin USA kuin EU:kin tukevat omaa teollisuuttaan

Euroopan valtiot ovat perinteisesti tukeneet omaa strategista teollisuuttaan eri tavoin.

- Tuki voi olla suoraan veronalennuksin annettua tai epäsuoraa, jolloin teollisuudelle asetetaan erilaisia velvotteita ja sitten maksamalla niistä, tai investointituin ja suunnatuilla tilauksilla, ulkopoliittisen tutkimuskeskuksen ohjelmajohtaja Mika Aaltola listaa.

EU:lla on myös tulleja EU:n ulkopuolelta tulevalle tuonnille. Näistä viime aikoina otsikoihin ovat nousseet varsinkin Euroopan Kiinalle asettamat teräksen ja alumiinin polkumyyntitullit. Aivan samat keinot oman terästeollisuuden tukemiseen ovat käytössä myös Yhdysvalloissa. Omassa maassa tuotettuja tuotteita voidaan suosia Yhdysvalloissa niin osa- kuin liittovaltiotasollakin.

Ympäri maailmaa siis tuetaan omaa teollisuutta ja puskuroidaan yrityksiä kilpailuvaikutuksia vastaan.

- Tätä on pyritty vähentämään isoilla kauppasopimuksilla. Mutta niiden aika alkaa olemaan vähitellen ohitse, Aaltola sanoo viitaten esimerkiksi jo pitkään jäissä olleeseen TTIP-sopimukseen.

Näin ollen ei mennä kovinkaan paljon metsään jos todetaan, että Eurooppa osaltaan omilla terästeollisuuden tukitoimenpiteillään ylläpitää teräksen ylituotantoa globaalilla tasolla. Periaatteellisella tasolla Mika Aaltolan mukaan sillä, että EU asettaa Kiinalle terästuontitulleja ja että USA asettaa Euroopalle terästuontitulleja, ei ole suurtakaan eroa.

- Paitsi se, että Kiinassa oikeasti poljetaan hintoja. EU:ssa tuet ovat enemmän sääntöjen mukaisia, samoin Yhdysvalloissa tähän saakka, Aaltola täsmentää.

Viime lauantaina EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström, Japanin talous- ja teollisuusministeri Hiroshige Seko sekä Yhdysvaltojen kauppaedustaja Robert Lighthizer tapasivat keskustellakseen teräksen globaalista ylituotannosta. Tapaamisessa komission tiedotteen mukaan osapuolet sopivat tiivistävänsä yhteistyötään ja asettavansa tiukempia sääntöjä terästeollisuuden valtiontuille.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.