Sinustako EU-virkamies? EU:n rekrytointikilpailut ovat jälleen käynnissä

Olisitko sinä valmis EU-uralle? Kuva: pexels.com
Olisitko sinä valmis EU-uralle? Kuva: pexels.com

Euroopan unioni työllistää yli 40 000 henkilöä, joiden joukossa on runsaat tuhat suomalaista kaiken tasoisissa tehtävissä johtajista avustajiin ja eri aloilla tulkeista tuomareihin.

EU-toimielimet rekrytoivat vakituista henkilökuntaa niin sanottujen avoimien kilpailujen kautta. Parhaillaan on käynnissä yleisvirkamieskilpailu. Sen läpäisemällä voi työllistyä pysyvälle EU-uralle, jonka aikana on mahdollista siirtyä tehtävistä toiseen niin toimielinten kuin pääosastojen välillä. Tehtävät liittyvät eri alojen EU-politiikan muotoiluun, toteutukseen ja resurssien hallintaan.

Hakuedellytyksenä yleisvirkamieskilpailuun on EU-kansalaisuus, alempi eli kandidaatin korkeakoulututkinto miltä tahansa alalta ja kahden EU:n virallisen kielen hyvä taito.

Haun ensimmäisessä vaiheessa – joka päättyy 10.4. klo 12 Brysselin aikaa eli kello 13 Suomen aikaa – hakija vahvistaa EU:n henkilöstövalintatoimiston EPSO:n sivuilla hakukelpoisuutensa sekä sen, mitä EU-kieliä hän osaa. Tätä seuraavassa toisessa vaiheessa hakija pääsee valitsemaan kielet eri kokeisiin ja täyttämään loput hakemuksestaan.

Virkamieskilpailuissa on useita arviointivaiheita. Ensimmäiset osiot ovat tietokoneella tehtäviä, abstraktia, kielellistä ja numeerista päättelykykyä ja tilanteenarviointikykyä mittaavia kokeita, jotka voi suorittaa kaikilla EU-kielillä kaikissa jäsenvaltioissa ja useissa kolmansissa maissa. Näissä tietokonetesteissä menestyneet hakijat pääsevät vastaavasti tietokoneella tehtävään niin sanottuun postikoritestiin (E-tray), jossa simuloidaan todellisia työtilanteita kuvitteellisten sähköpostien avulla.

Sen parhaiten selvittäneet hakijat saavat kutsun Brysseliin arviointikeskukseen. Tässä viimeisessä vaiheessa tehdään yhden päivän aikana useita tehtäviä suullisista esityksistä ja ryhmäharjoituksista haastatteluihin. Arviointikeskuksen läpäisseet hakijat pääsevät EU:n varallaololistalle, jolta voi työllistyä unionin palvelukseen itseä kiinnostaviin tehtäviin.

Infotilaisuus EU:n uramahdollisuuksista ja yleisvirkamieskilpailusta Helsingin yliopistolla 16.3.2018 klo 10.30.

EU:n virkakilpailuihin voi valmentautua perehtymällä kilpailuilmoitukseen Euroopan henkilöstövalintatoimiston verkkosivuilla sekä suomalaishakijoille suunnattuun kilpailuoppaaseen valtioneuvoston kanslian verkkosivuilla.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.