Ministeri Virolainen: Yhdysvaltain päätös rajoittaa teräs- ja alumiinituontia on erittäin valitettava

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. Kuva: Hanne Salonen/Eduskunta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump allekirjoitti maaliskuun 8. päivänä päätöksen teräksen ja alumiinin tuonnin rajoittamisesta Kanadaa ja Meksikoa koskevin poikkeuksin. EU:sta tuotavalle teräkselle asetetaan 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tuontitullit. Rajoitusten on määrä tulla voimaan 23. maaliskuuta 2018. Maat voivat hakea poikkeuksia tähän päätökseen.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen pitää presidentti Donald Trumpin ilmoitusta tuontitulleista erittäin valitettavana ja korostaa ulkoministeriön tiedotteessa poikkeusmahdollisuuden osalta jatkuvaa neuvotteluyhteyttä Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä.

- EU:ssa arvioidaan nyt huolellisesti tilannetta presidentti Trumpin päätöksen sisällön suhteen ja tulen pitämään tiivistä yhteyttä komissaari Malmströmiin. EU:n yhtenäisyys asiassa on tärkeää, toteaa Virolainen tiedotteessa.

Tänä aamuna myös suomalaiset mepit keskustelivat Helsingissä toimittajatapaamisessa USA:n ja Euroopan välillä kytevästä kauppasodasta.

- Komissio suunnittelee parhaillaan vastatoimia. Eurooppa ei siitä ehkä nopeasti kärsi, jos bourbonin, Leviksien ja moottoripyörien hinnat nousevat, Liisa Jaakonsaari toteaa.

Komissio on suunnitellut vastatoimina Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleille asettavansa tuontitulleja ikonisille yhdysvaltalaistuotteille. Tuotteita on listattu ja arvioitu siitä näkökulmasta, että eurooppalaiselle kuluttajalle löytyisi myös vaihtoehtoinen tuote, jolloin tiettyjen tuotteiden hintojen nousu ei radikaalisti vaikuttaisi eurooppalaisten elämään.

Vaikuttaisi myös siltä, että komissio pyrkii tietoisesti iskemään niihin Yhdysvaltojen osavaltioihin, joissa republikaanit ovat vallassa.

EU on USA:n suurin kauppakumppani

Euroopan unioni on Yhdysvaltojen suurin kauppa- ja investointikumppani ja läheinen liittolainen turvallisuuskysymyksissä. Trump on kuitenkin perustellut tullien asettamista vedoten kansalliseen turvallisuuteen.

- Katsomme, että EU-maista tuotava teräs ja alumiini ei uhkaa Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta. Toimilla ei myöskään ratkaista ylikapasiteettiongelmaa, jota koskevaa työtä tulee Yhdysvaltain toimista huolimatta jatkaa kansainvälisillä foorumeilla, painottaa ministeri Virolainen.

Tullien asettaminen vähentäisi EU:n teräs- ja alumiinivientiä Yhdysvaltoihin merkittävästi. Yhdysvallat on EU-maiden jälkeen Suomen tärkeimpiä kauppa- ja investointikumppaneita. Suomalaiset tytäryhtiöt työllistävät lukuisilla toimialoilla Yhdysvalloissa noin 34 000 henkilöä ja epäsuorat vaikutukset yhteenlaskettuna 70 000 henkilöä.

- Suomi on huolissaan mahdollisista vaikutuksista yritysten työpaikkoihin ja kilpailukykyyn niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa, toteaa ministeri Virolainen tiedotteessa.

Suomen ja Yhdysvaltain välinen kauppa oli arvoltaan 11,6 miljardia dollaria vuonna 2016. Päävientituotteita Suomesta Yhdysvaltoihin ovat metsäteollisuuden tuotteet, mittarit, sähkökoneet ja -laitteet sekä kivennäisöljytuotteet. Vuonna 2017 Yhdysvaltojen osuus Suomen kokonaisviennistä oli teräksen osalta 2,4 prosenttia ja alumiinitavaroiden osalta 0,5 prosenttia.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.