David Davis: Brexit-seurausraportin julkaiseminen ei ole kansallisten intressien mukaista

Brexitin vaikutusraportti on julkaistu. Kuva: pixabay.com

Britannian hallitus on nyt virallisesti julkaissut dokumentin, jossa arvioidaan millaisia vaikutuksia Brexitillä tulee olemaan Britannian talouteen.

Raportin mukaan maan talous tulee kärsimään Brexitin jälkeen, sopi Britannia sitten minkälaisen kauppasopimuksen EU:n kanssa tahansa. Pahimman skenaarion mukaan kasvu voisi laskea jopa kahdeksan prosenttia.

Osia 27-sivuisesta dokumentista vuodettiin Buzzfeedille jo tammikuussa, mutta siitä huolimatta Britannian EU-neuvottelija David Davis vielä vetosi kirjeessään Britannian hallitukseen, jotta se pitäisi asiakirjan pois julkisuudesta. Davis kuvaili kirjeessä raporttia neuvottelujen suhteen arkaluonteiseksi sekä että sen julkaiseminen ei olisi kansallisten ja yleisten intressien mukaista.

Julkisuuteen vuotanut asiakirja: Britannia häviää jokaisessa Brexit-skenaariossa- Julkisuuteen vuotaneessa Britannian hallituksen dokumentissa ennustetaan, että maan talous tulee… Lue lisää

Analyysin mukaan siinä tapauksessa, että EU ja Britannia päätyisivät tekemään kahden välisen kauppasopimuksen, Britannian bruttokansantuotteen kasvu olisi viisi prosenttia alhaisempaa seuraavan 15 vuoden aikana verrattuna aiempiin arvioihin.

"No deal" -skenaariossa, jolloin Britannia noudattaisi WTO-sääntöjä, kasvu hidastuisi kahdeksan prosenttia. Pehmeimmässä vaihtoehdossa, eli jos Britannia olisi jatkossakin sisämarkkina-alueella EEA-jäsenyyden kautta, kasvu hidastuisi kaksi prosenttia.

Laskelmat tarkastelevat Britannian taloutta pitkällä tähtäimellä eivätkä huomioi lyhyen aikavälin notkahduksia, joita Brexitistä myös seuraa.

David Davisin mukaan sen lisäksi, että raportin julkaiseminen heikentää Britannian neuvotteluasemia se myös antaa hyvin harhaanjohtavan kuvan kansalaisille, yrityksille ja investoijille.

Koska raportista oli jo vuotanut journalistien tietoon osia tammikuussa, koko raportin julkaisupäätöksestä vastuussa oleva Hilary Benn perusteli, että yleisön on parempi saada raportti kokonaisuudessaan käsiinsä kuin että vain valikoidut osat siitä julkaistaan ja johtopäätöksiä vedetään vaillinaisen tiedon perusteella.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.