Junckerin pelätty kabinettipäällikkö Martin Selmayr keploteltiin komission pääsihteeriksi

Martin Selmayr on komission uusi pääsihteeri. Kuva: EU/Etienne Ansotte

EU-komission vastanimitetty pääsihteeri Martin Selmayr kantaa kyseenalaista mainetta Berlaymontin hirviönä. 47-vuotias saksalaisjuristi nousi maaliskuun alussa uuteen tehtäväänsä komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin kabinettipäällikön paikalta. Selmayr tunnetaan brutaalista johtamistyylistään, hänen sanotaan nöyryyttävän ja itkettävän kollegoitaan. Jopa komissaarien kerrotaan pelkäävän "Berlaymontin hirviötä".

Viimeisen parin viikon ajan Selmayrin nimityksen jälkeen lehdistössä on kohistu siitä, että valintaprosessin kulku on ollut epäilyttävä. Myös europarlamentaarikot vaativat, että asiaa selvitetään. Mepit keskustelevat komission pääsihteerin nimityksestä täysistunnossa maanantaina. Asia päätettiin nostaa puhemiesten kokouksessa täysistunnon asialistalle kun parlamentin useat poliittiset ryhmät olivat sitä vaatineet.

Ranskalaiset sosialistimepit kysyivät Junckerilta kirjeessään, voisiko hän hälventää heidän huoltaan "eturistiriidoista, nepotismista ja sääntöjen halveksunnasta". Kirjeessä pyydettiin Junckeria selventämään tilannetta mepeille myös siksi, että "Euroopan komissio on tilivelvollinen Euroopan parlamentille".

Eilen myös hollantilainen EPP-meppi Sophie In´t Veld teki asiasta valituksen EU:n oikeusasiamiehelle.

Brysselin juorumylly on pitänyt Selmayria jopa Junckeria eli omaa esimiestään vaikutusvaltaisempana. Hänen on sanottu sekaantuvaan kaikkeen päätöksentekoon. Kaksi viikkoa sitten tehtyä nimitystä on kritisoitu, koska ilmeisesti ennen nimityspäivää ainoastaan Juncker on ollut tietoinen siitä, kenestä tulee seuraava pääsihteeri.

Lehtitietojen mukaan Selmayr ei olisi läpäissyt tavallista hakumenettelyä vaan hänet olisi keploteltu kulisseissa johtoon. Myös uuden komission pääsihteerin kansalaisuus on aiheuttanut kuohuntaa. Niin Euroopan parlamentin kuin Euroopan ulkosuhdehallinnonkin pääsihteerit ovat saksalaisia.

Komissio on kuitenkin kommentoinut Selmayrin valinnan olleen "täysin tavallinen ja laillinen" ja että varteenotettavia hakijoita virkaan olisi ollut vain muutamia.

Selmayrin nopea valinta komission pääsihteeriksi mahdollistaa sen, että hän pysyy EU:ssa vallankahvassa kiinni yli Junckerin komission toimikauden. Periaatteessa hän voi siis itkettää kollegoitaan niin pitkään kuin häntä huvittaa, tai kunnes uuden komission komissaarit uskaltautuvat ryhtyä yrittämään hänen irtisanomistaan.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.