Tusk paljasti EU:n näkemykset siitä, miten Britannian ja EU27:n tulevaisuuden suhdetta rakennetaan

Donald Tusk ja Theresa May. Kuva: Jay Allen/Crown Copyright
Donald Tusk ja Theresa May. Kuva: Jay Allen/Crown Copyright

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk valotti tänään EU27:n linjauksia Britannian ja EU:n tulevaisuuden suhteesta vastauksena pääministeri Theresa Mayn viimeviikkoiselle UK-EU -tulevaisuuden suhde puheelle.

Tänään Tusk paljasti kuusisivuisen dokumentin EU:n linjauksista yhdessä Luxemburgin pääministerin Xavier Bettelin kanssa. Bettel toisti jo usein todetun "Brexitissä ei ole voittajia" ja sen, että EU ei hyväksy Britannian yrityksiä poimia rusinoita pullasta.

EU toivoo unionin ja Britannian jatkossakin tekevän yhteistyötä terrorismin vastaisessa taistelussa sekä puolustus- ja ulkopoliittisissa asioissa. EU myös kutsuu Britannian ottamaan osaa EU:n tutkimus-, koulutus- sekä kulttuuriohjelmiin. EU aikoo päättäväisesti estää Brexitin absurdeja seurauksia kuten lentoliikenteen häiriöitä EU:n ja Britannian välillä.

Kun ottaa huomioon Britannian asenteen sisämarkkinoita kohtaan, ainoa mahdollisuus on solmia EU:n ja Britannian välillä vapaakauppasopimus. "Teemme parhaamme, mutta siitä tulee ainoastaan kauppasopimus", Tusk totesi. Sopimus kattaa tavarat, mutta palveluiden kauppaan täytyy asettaa rajoituksia.

Kyseessä on historian ensimmäinen vapaakauppasopimus, jolla höllennetään olemassa olevia taloudellisia siteitä. Tusk toteaa Britannian ja EU:n olevan ajautumassa erilleen.

EU:n tarkoituksena on lähteä neuvotteluihin tulevaisuuden suhteesta avoimin mielin, mutta realistisesti.

Tavoitteena on löytää tasapaino oikeuksien ja velvollisuuksien suhteelle ja välttää "rusinat pullasta" -asennetta.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.