EU suunnittelee iskevänsä kaupparajoitteilla amerikkalaistuotteisiin maapähkinävoista tiskialtaisiin

Donald J. Trump haluaa lähteä kauppasotaan EU:n kanssa. Kuva: Official White House Photo/Shealah Craighead
Donald J. Trump haluaa lähteä kauppasotaan EU:n kanssa. Kuva: Official White House Photo/Shealah Craighead

EU valmistautuu asettamaan 25 prosentin tulleja useille amerikkalaistuotteille luksusveneistä maapähkinävoihin vastaiskuna presidentti Donald Trumpin aikeille asettaa tullimaksuja teräkselle ja alumiinille. EU:n vastaiskusuunnitelmaan kuuluvat tuotteet selviävät Politico-lehdelle vuodetusta asiakirjasta.

EU on valinnut tuotteet niin, että niiden tullaaminen ei vahingoita Euroopan teollisuutta. Osa tulleista kohdennettaisiin myös selkeästi vahingoittamaan republikaanien johtamia osavaltioita.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström kertoi tänään keskiviikkona tiedotustilaisuudessa EU:n kannoista Trumpin kauppauhitteluun. Hän korostaa EU:n tuotelistan olevan alustava lista, jonka sisällöstä keskustellaan jäsenmaiden kanssa. Malmströmin mukaan EU vielä toivoo, että se jätettäisiin Yhdysvaltojen turvallisuuskumppanina toimien ulkopuolelle.

- Emme ole sitä mieltä, että terästuonti EU:sta aiheuttaisi kansallisen turvallisuusriskin, Malmström sanoo.

EU:ssa suhtaudutaan hyvin epäillen Yhdysvaltojen perusteluihin asettaa kaupparajoitteita perustuen kansalliseen turvallisuuteen.

USA harkitsee tulleja eurooppalaiselle alumiinille ja teräkselle. Kuva: pixabay.com Jos Trump sytyttää kauppasodan, Eurooppa aikoo olla valmiina - Euroopan komissio aikoo ryhtyä vastatoimiin, mikäli Yhdysvallat asettaa kauppapakotteita teräkselle Lue lisää

Cecilia Malmström sanoo, että koska Trump ei ole vielä tehnyt kaupparajoiteasiassa virallista päätöstä, ei EU:kaan lähde vielä virallisiin toimiin. Hän kuitenkin vakuuttaa, että EU aikoo toimia asian vaatimalla tavalla. Kyteväksi kauppasodaksi hän ei kuitenkaan halua tilannetta edelleenkään määritellä.

Politicolle vuodetun listan mukaan niiden Eurooppaan tuotavien amerikkalaistuotteiden arvo, joihin kaupparajoitteita sovellettaisiin, oli noin 2,83 miljardia euroa vuonna 2017. Maaseutusektorilla EU iskee kidneypapuihin, bourbon-viskiin, riisiin, karpaloihin, appelsiinimehuun, maapähkinävoihin ja tupakkaan. Maataloustuotteiden kokonaisarvo on edellisvuoden hintojen perusteella arvioituna 951 miljoonaa euroa.

Teollisuussektorilla EU suunnittelee kaupparajoitteita erilaisille teräsputkille sekä grilleille, tiskialtaille ja tikkaille. Listalla olevien rauta- ja terästuotteiden kokonaisarvo on 854 miljoonaa euroa.

Listalle ovat päätyneet myös esimerkiksi moottoriveneet, Levis-farkut, huulipunia ja lakanoita.

- Olemme yksilöineet ja katsoneet, missä on vaihtoehtoja, jotta toimenpiteet eivät vaikuttaisi niin paljon eurooppalaisiin kuluttajiin.

Trump aikoo asettaa tuontitulleja teräkselle ja alumiinille. Kuva: KOEN SUYK/TATA Steel Europe Trump käänsi USA:n kelkan kohti kauppasotaa – EK:n asiantuntija muistuttaa, että kauppasodassa on vain häviäjiä - Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikon torstaina aikovansa asettaa Lue lisää

Cecilia Malmströmin mukaan lista on laadittu niin, että se olisi taloudellisesti Yhdysvalloille yhtä haitallinen kuin Yhdysvaltojen toimet Eurooppaa kohtaan. Hän korostaa tiedotustilaisuuden aikana useaan otteeseen, että Euroopan pyrkimyksenä on reagoida oikeasuhteisesti.

- Me emme halua kärjistää tilannetta vaan teemme kaikkemme, että saisimme vuoropuhelua aikaan. Jos Trumpin suunnitelmat toteutuvat, se olisi vakava isku eurooppalaiselle teollisuudelle. Emme halua kärjistää tilannetta, mutta emme toisaalta voi vain seurata hiljaisinakaan, jos tällainen valtava toimi kohdistuu Euroopan talouteen, Malmström sanoo.

Hän kertoo, että edellä mainittujen kaupparajoitteiden lisäksi EU suunnittelee myös toimia markkinoiden suojelemiseksi. Malmström kertoo, että EU:n tarkoituksena ei kuitenkaan ole sulkea maailmanlaajuisesti teräs- ja alumiinimarkkinoita.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa Satu Hotakainen 1371 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.