MS-taudin hoidossa käytettävä lääke vedetään pois myynnistä – EMA tutkii mahdollista yhteyttä aivotulehduksiin

Euroopan lääkevirasto EMA on aloittanut kiireellisen arvioinnin MS-taudin hoidossa käytettävästä Zinbryta-lääkkeestä. Valmisteeseen liittyen on raportoitu Saksassa seitsemän ja Espanjassa yksi aivotulehdustapaus. Suomessa ei ole raportoitu lääkkeelle haittavaikutuksia. Zinbrytan käyttö Suomessa on myös ollut vähäistä, hoitoa kyseessä olevalla lääkkeellä on saanut vain muutama potilas.

Arvioinnin alkaessa valmisteen myyntiluvanhaltija on ilmoittanut vetävänsä vapaaehtoisesti lääkkeen pois myynnistä.

EMA on kehoittanut lääkäreitä olemaan aloittamatta Zinbryta-hoitoa uusille potilaille. Niille, joille lääkettä tällä hetkellä annetaan, täytyy selvittää vaihtoehtoinen hoito ja aloittaa se niin pian kuin mahdollista. EMA:n ohjeiden mukaan potilaat eivät kuitenkaan saa lopettaa hoitoaan omatoimisesti keskustelematta ensin lääkärinsä kanssa.

Viime marraskuussa EMA sai päätökseen Zinbryta-valmisteeseen liittyvän arvion maksahaitoista. Tuolloin arvioinnin perusteella valmisteen käyttö rajattiin vain niille potilaille, jotka ovat kokeilleet vähintään kahta MS-tautilääkettä tuloksetta ja joille ei ole muuta hoitovaihtoehtoja.

EU-uutiset.fi

Kommentit

Luethan käyttäjän ehdot ennen kun kommentoit. Kiitos, EU-uutisten toimitus.
Tietoa EU-uutiset.fi 2345 Articles
EU-uutiset.fi tekee journalismia Euroopan unionin päätöksenteosta. Verkkolehden tarkoituksena on pitää suomalaiset kärryillä siitä, mitä EU:ssa tapahtuu ja kuinka se vaikuttaa suomalaisiin, jos ei suoraan, niin eurooppalaisina.