Komission julkaisemassa Britannian ja EU:n erosopimuksen luonnoksessa on mukana ratkaisu rajavalvonnan välttämiseksi Irlannin saarella

Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com
Komissio julkaisi luonnoksen eropapereista. Kuva: pixabay.com

Euroopan komissio on julkaissut tänään Euroopan unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan välisen erosopimuksen luonnoksen.
Luonnoksessa esitetään lainsäädäntö, joka on sorvattu Euroopan unionin ja Yhdistyneen kuningaskunnan hallituksen neuvottelijoiden ensimmäisen vaiheen edistymisestä 8. joulukuuta 2017 annetun raportin sisällöstä.

Samalla esitetään ehdotus tekstiksi niistä Yhdistyneen kuningaskunnan EU-eroon liittyvistä kysymyksistä, jotka mainitaan raportissa, mutta joita ei käsitellä yksityiskohtaisesti. Mukana on myös siirtymäkautta koskevaa lainsäädäntöä, joka perustuu neuvoston (50 artikla) 29. tammikuuta 2018 antamiin täydentäviin neuvotteluohjeisiin.

Erosopimus on kuusiosainen

Erosopimus koostuu kuudesta osasta, jotka sisältävät alkusäännökset, kansalaisten oikeudet, muita eroamiseen liittyviä kysymyksiä, taloudellisen selvitysratkaisun, siirtymäjärjestelyt ja institutionaaliset määräykset.

Lisäksi siinä on Irlantia ja Pohjois-Irlantia koskeva pöytäkirja. Tässä pöytäkirjassa otetaan käyttöön kolmas yhteisessä raportissa hahmotelluista ratkaisuvaihtoehdosta tiukan rajavalvonnan välttämiseksi Irlannin saarella.

Pöytäkirjan esittelemässä vaihtoehdossa Pohjois-Irlanti pysyisi osin sisämarkkina-alueella sekä tulliunionissa. EU:n ja Britannian raja käytännössä siirtyisi siis merialueelle sen sijaan, että se halkoisi Irlantia. Pohjois-Irlannilla olisi näin ehdotuksen mukaan samat oikeudet ja velvollisuudet kuin esimerkiksi EU:hun kuuluvalla Irlannilla muttei sananvaltaa EU:n toimielimissä, sillä alue kuuluu EU:sta eronneelle Britannialle.

- Jokapäiväisen elämän pitäisi jatkua rajalla kuten ennenkin, EU:n brexitneuvottelija Michel Barnier sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kyseessä on yhteiseen raporttiin sisältynyt vararatkaisu, jota sovelletaan, koska muista ratkaisuista ei ole sovittu. Barnier korostaa, että pöytäkirjaluonnos ei kuitenkaan estä keskusteluja kahdesta muusta vaihtoehdosta.

Komissio kuulee jäsenvaltioita ja parlamenttia

Erosopimuksen luonnos julkaistaan komission avoimuuspolitiikan mukaisesti verkossa. Komissio esittää tämän luonnoksen nyt kuullakseen ensin jäsenvaltioita ja Euroopan parlamenttia. Sen jälkeen siitä neuvotellaan Yhdistyneen kuningaskunnan kanssa. Neuvotteluille on tärkeää varata riittävästi aikaa, koska erosopimus on hyväksyttävä ja ratifioitava ennen Yhdistyneen kuningaskunnan eroa.

Eurooppa-neuvoston odotetaan hyväksyvän 22. ja 23. maaliskuuta pidettävässä kokouksessaan uusia suuntaviivoja, minkä vuoksi se on kehottanut Yhdistynyttä kuningaskuntaa selkiyttämään kantaansa tulevaa suhdetta sääntelevistä puitteista.

Erosopimus on tehtävä EU:n neuvoston ja Euroopan parlamentin sekä Yhdistyneen kuningaskunnan välillä Yhdistyneen kuningaskunnan valtiosäännön asettamien vaatimusten mukaisesti.

Britannian on määrä lähteä EU:sta 30. maaliskuuta 2019.

EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.