EU-tuomioistuin: Länsi-Saharan alue ei saa sisältyä EU:n ja Marokon kalastussopimukseen

EU-tuomioistuimen mukaan Marokko ei saa päättää Länsi-Saharan kalavesistä. Kuva: pexels.com
EU-tuomioistuimen mukaan Marokko ei saa päättää Länsi-Saharan kalavesistä. Kuva: pexels.com

EU:n kalastussopimus Marokon kanssa pysyy voimassa kunhan se ei kata Marokon miehittämää Länsi-Saharan aluetta, Euroopan unionin tuomioistuin päätti tänään.

- Jos Länsi-Saharan alue olisi mukana kalastussopimuksessa, se olisi tiettyjen sääntöjen vastaista kansainvälisen lain mukaan, päätöksessä sanottiin.

Komission ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan tiedottaja Catherine Ray korostaa, että EU tekee läheistä yhteistyötä Marokon viranomaisten kanssa. Komissio tutkii oikeuden päätöstä ja selvittää esimerkiksi, mitä taloudellisia seuraamuksia sillä on, että muuten pätevään kauppasopimukseen ei saa sisällyttää Länsi-Saharan runsaskalaisia vesiä. Komission tiedottaja sanoo, että EU kunnioittaa oikeuden päätöstä ja katsoo onko tarpeellista ryhtyä joihinkin toimenpiteisiin.

EU:n tuomioistuimen julkisasiamies Melchior Wathelet totesi tammikuussa, että EU:n ja Marokon vuonna 2006 allekirjoittama kalastussopimus ei ole laillisesti sitova, sillä sopimus kattaa myös Marokon miehittämän Länsi-Saharan alueen.

Julkisasiamies totesi 10.1.2018 julkaistussa lausunnossa, että EU on “epäonnistunut täyttämään velvoitteensa tunnistaa laiton tilanne alueella”. EU-tuomioistuin tekee varsinaisen päätöksen tapauksesta myöhemmin.

Yleensä Euroopan unionin tuomioistuin päättää julkisasiamiehen suositusten mukaisesti, muttei kuitenkaan aina.

Länsi-Sahara on entinen Espanjan siirtomaa, jota tällä hetkellä Marokko hallitsee. Polisario-rintama on julistanut alueen itsenäiseksi. Algeria tukee alueen itsenäistymistä.

Polisario-rintama vetosi EU:n tuomioistuimeen kummankin, kalastus- sekä maatalouskauppasopimuksen osalta.

Marokko ja Polisario taistelivat alueen hallitsemisesta vuodesta 1974 vuoteen 1991 saakka sen jälkeen kun Espanja vetäytyi alueelta. Marokko on alueella niskan päällä kontrolloiden sitä. Marokko on ehdottanut alueelle autonomiaa niin että se kuitenkin olisi osa Marokkoa. Polisario vaati itsenäisyyttä. Suoraan dialogiin alueet eivät ole kyenneet sitten vuoden 2012.

Satu Hotakainen/EU-uutiset.fi
Kommentit
Tietoa Satu Hotakainen 1373 Articles
EU-uutiset.fi -verkkolehden toimittaja ja uutispäällikkö.